Pereiti į pagrindinį turinį

Rusija ir Ukraina pasirašė susitarimą dėl sumažintos dujų kainos (atnaujinta)

2013-12-17 12:16
Reuters nuotr.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį pareiškė, kad Rusijos ir Ukrainos energetikos bendrovės pasirašė pataisą, kuria Maskva ryškiai sumažina Ukrainai tiekiamų gamtinių dujų kainą.

„Jūs matėte, „Gazprom“ ir „Naftogaz Ukraine“ pasirašė pataisą, kuri suteikia galimybę „Gazpromui“, ką jis ir ketina daryti, pardavinėti Ukrainai dujas po 268,5 JAV dolerio už 1000 kubinių metrų. Jūs žinote, dabar ši kaina yra 400 dolerių“, – pasakė V.Putinas po derybų Kremliuje su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovyčiumi.

Prezidentams dalyvaujant, „Gazprom“ ir „Naftogaz Ukraine“ pasirašė papildymą prie 2009 metų sausio 19 dienos „Kontrakto dėl gamtinių dujų pirkimo bei pardavimo, tiekimo, apimčių ir tranzito sąlygų 2009-2019 metams“.

„Bet kuriuo atveju, mūsų nuomone, tai laikinas sprendimas. Turėdami omenyje tai, kad ilgalaikius susitarimus reikia pasiekti ir (jie) bus pasiekti. Tai taikoma ir dujų tiekimui Ukrainai, tai taikoma ir nenutrūkstamo tranzito vartotojams Europoje užtikrinimui“, – sakė Rusijos prezidentas.

„Rusija pasirengusi ir toliau patenkinti mūsų partnerių norus, tačiau mes turime parengti tikrai efektyvią ir ilgalaikę sąveikos schemą. Pereiti nuo pastovių diskusijų apie kainą prie pragmatiškos kooperacijos – ir dujų tiekimo Ukrainai, ir patikimo tranzito plotmėje“, – pareiškė V.Putinas.

Ta proga Rusijos prezidentas dar priminė, kad 2010 metais priimtu sprendimu Ukraina jau naudojasi nuolaida rusiškų dujų kainai ir tai leido jai sutaupytu 10 mlrd. dolerių.

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius, savo ruožtu, pareiškė, kad „kainodara – mūsų bendro darbo vaisius“.

„Mes turime galvoti, kaip sukurti darbą, kuris kurtų motyvaciją abiem pusėms. Turiu omenyje, (kad reikia) sukurti Ukrainos dujų transportavimo sistemos veikimo skaidrumą. Ir naftos bei dujų sferoje organizuoti bendradarbiavimą. Mūsų perspektyvos didžiulės, (laukia) bendri projektai, kuriuos galima realizuoti“, – pažymėjo jis./

„Naftogaz Ukraine“ valdybos vadovas Jevhenas Bakulinas sakė žurnalistams, kad minėti susitarimai sudaryti be konkrečių terminų: „Tiesa, jie tam tikram laikui. (Tačiau) apibrėžtas laikas nenustatytas“.

„Kainos galios tol, kol vystysis įvykiai. Galimi ateityje kai kurie poslinkiai į teigiamą pusę šiuo klausimu, toliau bendradarbiaujant. Turima omenyje tai, kokios bus ekonominės bendradarbiavimo ateityje perspektyvos“.

Veiksmų planas prekybos santykiams sureguliuoti

Rusija ir Ukraina antradienį pasirašė veiksmų planą, kaip sureguliuoti dvišalės prekybos santykius 2013-2014 metais.

Šis dokumentas pasirašytas po Ukrainos ir Rusijos prezidentų Viktoro Janukovyčiaus ir Vladimiro Putino derybų, siekiant pašalinti prekybos kliūtis tarp abiejų kaimynių ir skatinti ekonominius ryšius.

Atitinkamą dokumentą antradienį pasirašė Rusijos ekonomikos ministras Aleksejus Uliukajevas ir jo kolega iš Ukrainos Ihoris Prasulovas, pasibaigus šeštajam abiejų valstybių komisijos posėdžiui Maskvoje.

Rusijos ir Ukrainos pramonės ministrai pasirašė susitarimą dėl valstybinės paramos serijinės lėktuvų AN-124 su varikliais D-18T gamybos atnaujinimui.

Taip pat pasirašytas protokolas tarp Rusijos vyriausybės ir Ukrainos ministrų kabineto dėl kooperacinės gamybos prekių teikimo 2014 metais.

Pasirašytas dar vienas abiejų valstybių susitarimas dėl bendrų veiksmų rengiantis Kerčės sąsiaurį kirsiančio transporto objekto statybai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų