Pereiti į pagrindinį turinį

Kruvinos vestuvės

2009-05-06 09:00

Turkiją sudrebino kruvinas išpuolis, siejamas su klanų tarpusavio kovomis. Ginkluotiems užpuolikams pirmadienio vakarą atakavus vestuvių šventės dalyvius žuvo 44 asmenys, daugiausia moterys ir vaikai.

"Deja, žuvo 44 piliečiai... Šeši sužeisti", – pranešė Turkijos vidaus reikalų ministras Besiras Atalay.

Žudynės įvyko šalies pietryčiuose, kurdų gyvenamoje Mardino provincijoje, Bilgės kaime.

Liudininkai pasakojo matę, kaip keturi kaukėti vyrai, kurie visi puolė iš skirtingų pusių, metė rankines granatas ir pradėjo šaudyti į kaimo aikštėje susirinkusią minią, kai musulmonų dvasininkas imamas atliko religines apeigas. Vėliau užpuolikai įsiveržė į keletą namų nuolat šaudydami. Per stebuklą gyva likusi 19-metė pasakojo, jog užpuolikai suvarė moteris ir vaikus į vieno namo kambarį ir iššaudė.

Temstant užpuolikai sugebėjo pasprukti, kai matomumą dar labiau pablogino dulkių audra, kilusi regione, kuris yra už kelių dešimčių kilometrų nuo Sirijos sienos.

Po šio incidento Bilgę apsupo armijos pajėgos ir vakar suėmė aštuonis įtariamus užpuolikus.

Pasak kaimo gyventojų, susišaudymas gali būti susijęs su šeimų vaidais ar netgi didelio masto kraujo kerštu. Giminių karai būdingi Turkijos regionams, kuriuose daugiausia gyvena kurdai. Juose iki šiol gyvuoja viduramžių tradicijos, o vietos gyventojų išsilavinimas menkas, todėl daugelis ginklus laiko teisėta priemone sąskaitoms suvesti arba garbei apginti.

Žudynes gali išprovokuoti įvairios priežastys: ginčai dėl žemės, negrąžinamų skolų, grobimų arba merginoms pabėgus su nepageidaujamais jaunikiais.

Kita vertus, šiame regione veikia separatistinė Kurdistano darbininkų partija (PKK), kurią Ankara ir daugelis kitų šalių laiko teroristine organizacija. Ši grupė taip pat yra atakavusi taikius vietos gyventojus, kurie atsisakydavo bendradarbiauti su sukilėliais.

Daugelis Bilgės vyrų priklausė vadinamajam kaimo savisaugos daliniui – vyriausybės remiamai sukarintai grupuotei, kuri palaiko armiją kovoje su PKK.

O Mardino provincijos vicegubernatorius Ferhatas Ozenas nurodė, kad ši ataka galėjo įvykti kilus konfliktuojančių vyriausybę palaikančių vadinamosios kaimo gvardijos grupuočių kivirčui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų