Pereiti į pagrindinį turinį

Kyjive vieši JK ir Prancūzijos gynybos ministrai

2023-09-28 08:56 diena.lt inf.

Jungtinės Karalystės ir Prancūzijos gynybos ministrai ketvirtadienį atvyko į Kyjivą aptarti tolesnės karinės pagalbos teikimo Ukrainai, kuri siekia gauti daugiau ginklų, kad sustiprintų savo kontrpuolimą prieš Rusijos pajėgas.

G. Shappsas (dešinėje) ir V. Zelenskis.
G. Shappsas (dešinėje) ir V. Zelenskis. / Scanpix nuotr.

Vizitai surengti prieš pirmąjį Kyjivo Gynybos pramonės forumą, kuriame Ukrainos pareigūnai turi susitikti su daugiau kaip 160 gynybos įmonių ir 26 šalių atstovais.

„Šią savaitę grįžau į Kyjivą paklausti Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio, ko jam reikia, kad laimėtų“, – sakė JK gynybos sekretorius Grantas Shappsas (Grantas Šapsas) apie savo pirmąją kelionę į Ukrainos sostinę šiame poste.

Naujienų agentūros AFP reporteris matė, kaip ketvirtadienį į Kyjivą kartu su keliais gynybos pramonės pareigūnais atvyko Prancūzijos gynybos ministras Sebastienas Lecornu (Sebastjenas Lekorniu).

Tikimasi, kad Prancūzijos gynybos ministras surengs derybas su V. Zelenskiu ir naujuoju Ukrainos gynybos ministru Rustemu Umerovu.

„Mes žinome, kad šis karas tęsis ilgai (...) Turime užtikrinti, kad ir rytoj patikimai teiksime pagalbą Ukrainai“, – sakė S. Lecornu, padėjęs gėlių prie paminklo žuvusiems Ukrainos kariams.

Tiek JK, tiek Prancūzija tiekė Ukrainai ilgojo nuotolio sparnuotųjų raketų.

Ukraina ne kartą prašė daugiau Vakarų ginklų, įskaitant ilgesnio nuotolio raketas, kurie padėtų pralaužti Rusijos pozicijas ir smogti giliai Rusijos kontroliuojamoje teritorijoje.

Birželį Ukraina pradėjo kontrpuolimą, tačiau pripažino, kad jos pajėgos daro lėtą pažangą, nes susiduria su smarkiai įtvirtintomis Rusijos gynybos linijomis.

Kyjive ketvirtadienį taip pat apsilankęs NATO vadovas Jensas Stoltenbergas teigė, kad Ukraina pamažu atkovoja teritoriją iš Rusijos pajėgų.

„Kiekvienas metras, kurį atgauna Ukrainos pajėgos, yra metras, kurį praranda Rusija“, – sakė jis.

Daugiau naujienų