Pereiti į pagrindinį turinį

Latvija ant bankroto ribos

2009-03-10 09:00
Latvija ant bankroto ribos
Latvija ant bankroto ribos / "Scanpix" nuotr. Perspėjimas: V.Dombrovskis mano, kad jeigu Latvija bankrutuos, toks pat likimas gali ištikti ir Lietuvą.

Iki mūsų kaimynės bankroto liko tik keli mėnesiai. Jeigu kitas Tarptautinio valiutos fondo (TVF) kreditas bent kiek pavėluos, po trijų mėnesių Latvija taps nemoki.

Sąlyga neįvykdoma

Šokiruojančią žinią apie antros nuo pasaulio finansų krizės pradžios valstybės bankroto galimybę pranešė kandidatas į Latvijos ministrus pirmininkus Valdis Dombrovskis. Pasak jo, valstybės laukia Islandijos likimas, jei ji nesugebės įvykdyti TVF reikalavimų sumažinti biudžeto išlaidas ir dėl to negaus naujo kredito. "Jeigu mes negausime naujų pinigų, tai jau birželį bankrutuosime", – pareiškė jis naujienų agentūrai "Bloomberg".

Praėjusių metų pabaigoje Latvija jau buvo gavusi 7,5 mlrd. eurų (apie 25,87 mlrd. litų) TVF kreditą. Ši tarptautinė organizacija sutiko paremti Latviją su sąlyga, kad biudžeto deficitas šalyje neviršys 5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). Tačiau, atrodo, Latvijai tai išpildyti itin sunku. Tad kandidatas į naujosios šalies vyriausybės vadovus jau kreipėsi į TVF prašydamas leidimo padidinti deficitą iki 7–8 proc. Taip jis tikisi išvengti dar didesnių ekonomikos sukrėtimų.

Pavojus visam regionui

"Vargu ar mes galėsime įvykdyti šią sąlyga, – sakė V.Dombrovskis. – Kai buvo derėtasi su TVF, mes rėmėmės prognozėmis, kad Latvijos BVP sumažės 5 proc. Tačiau dabar laukiama dar didesnio – iki 12 proc. sumažėjimo."

Buvęs Europos Parlamento narys taip pat perspėjo, kad galima tikėtis domino efekto. "Krizė Latvijoje neabejotinai atsilieps Lietuvos ir Estijos ekonomikoms, – sakė jis. – Ekspertai baiminasi, kad mūsų kritimas lems viso regiono bankrotą." Be to, Latvijos bankrutavimas suduotų smūgį ir Švedijai, kurios bankai išdavė labai daug kreditų Baltijos šalyse.

Laukia patvirtinimo

Dėl prastos Latvijos finansinės padėties, praėjusių metų pabaigoje šalyje buvo kilę protestai, kurie vėliau peraugo į riaušes. Neatlaikiusi spaudimo atsistatydino Ivaro Guodmanio vadovaujama vyriausybė.

Šią savaitę Seimas, kaip planuojama, turėtų patvirtinti naująją V.Dombrovskio vyriausybę, kurią sudaro penkių partijų koalicijos atstovai. Be to, Seimas turi patvirtinti naujosios vyriausybės planą. Jame numatyta sumažinti biudžetą 360 mln. latų (apie 1,76 mlrd. litų), vietoj anksčiau planuotų 700 mln. latų (3,4 mlrd. litų).


Latvijos teisininkas Egonas Piķelis

Oficialiai termino "valstybės bankrutavimas" nėra, nes nėra teisinės procedūros, kuri įteisina valstybės bankrutavimą. Situaciją, kai valstybė nebegali vykdyti dalies savo įsipareigojimų, ekonomistai vadina defoltu. Jo požymiai: vėluojantys atlyginimai, mažinamos pensijos, uždaromos mokyklos ir ligoninės.

Klasikiniu valstybės bankrutavimo pavyzdžiu galima vadinti situaciją, kai atsisakoma išpirkti savo vertybinius popierius. Leisdama obligacijas ir kitus vertybinius popierius valstybė tarsi užtikrina, kad tai labiausiai apsaugota investicija. Kai ji atsisako vykdyti įsipareigojimus, nukenčia jos reputacija. Jeigu valstybė neturi pasitikėjimo kredito, ji negali pasiskolinti pinigų nei vidaus, nei išorės rinkoje. Vienintelė išeitis šiuo atveju būna kreipimasis į TVF. Ši organizacija pinigų skiria, bet reikalauja vykdyti griežtas rekomendacijas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų