Pereiti į pagrindinį turinį

Latvija rengiasi bankrotui

2009-06-01 23:59
Žinia: premjeras V.Dombrovskis pripažino, kad šalies paskutinė viltis gauti pinigų yra TVF.
Žinia: premjeras V.Dombrovskis pripažino, kad šalies paskutinė viltis gauti pinigų yra TVF. / AFP nuotr.

Kaimynams vis sunkiau kapstytis iš krizės. Latvijos ministras pirmininkas Valdis Dombrovskis savaitgalį pripažino, kad pinigai šalyje baigsis jau liepą arba rugpjūtį.

Išsigelbėjimo plano nėra

Pripažinęs, jog pinigų biudžete beveik nėra, premjeras V.Dombrovskis pareiškė, kad šalis dar tikisi gauti finansinę injekciją iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF). Tačiau ministro pirmininko atvirumas, kaip rašo Latvijos leidinys "Čas", buvo suprastas vienareikšmiškai – gelbėkitės kas tik galit.

Neigiamas nuotaikas sustiprino dar ankstesnis V.Dombrovskio pareiškimas. Šį ketvirtadienį jis pripažino, jog vyriausybė neturi plano B. Kitaip tariant, jeigu finansinės paramos iš TVF nebus, ką reikės daryti, niekas nežino.

Šalies ekspertai įsitikinę, kad vyriausybė rengiasi šalies bankrotui. Tai daro, kaip tikina "Čas", labai rimtai.

Jau bankrutavo?

"Bankrotas gali būti vidaus ir išorės, – kiek anksčiau paaiškino Saeimos Biudžeto ir finansų komiteto narys Miroslavas Mitrofanovas. – Išorės – kai valstybė nebegali vykdyti savo finansinių įsipareigojimų kitoms šalims, mokėti skolų. Latvijos gyventojams toks bankrotas nebaisus." Kitas reikalas, kai valstybė nebeturės pinigų algoms ir pensijoms. "Tada žmonės tiesiog negaus savo uždirbtų pinigų", – aiškino deputatas.

Padėtį pesimistiškai įvertino ir kitas to paties komiteto narys. "Mes jau bankrutavome. Mūsų valstybė nebemoki ir visiškai priklauso nuo rėmėjų. Savarankiškai negalime net žingsnio žengti", – tvirtino Karlis Leiškalnis. Vis dėlto, jo nuomone, TVF ir Europos Komisija paramą Latvijai suteiks, nors jų sąlygos bus labai griežtos.

Kai kurios parlamentinės jėgos stengėsi raminti visuomenę. Po premjero pareiškimo jie tikino, jog vyriausybė daro viską, kad išgelbėtų šalį nuo bankroto. Tvirtą nuomonę pareiškė ir Latvijos centrinio banko vadovas Ilmaras Rimševičius. Anot jo, valiutos ir aukso atsargų šalyje užtenka, kad valstybė nebankrutuotų.

Koalicija stabili

Opozicijoje esančios partijos įsitikinusios, kad valdančioji koalicija specialiai dramatizuoja padėtį. "Greitai rinkimai, todėl vyriausybė stengiasi duoti žmonėms suprasti, kad jie gali išgelbėti šalį nuo bankroto", – sakė "Latvijos kelio" frakcijos parlamente pirmininkas Andris Berzinis. Jis įsitikinęs, kad net bankrotas šaliai nėra baisus. "Na, kas yra bankrotas? Valstybė negalės kurį laiką mokėti savo skolų, jos bus atidėtos, ir viskas. Sumokės, kai atsiras pinigų", – teigė jis.

Buvęs premjeras tikina, kad nėra pagrindo nerimauti ir dėl vyriausybės stabilumo. "Vyriausybė dirba. Koalicija stabili ir tokia išliks iki rinkimų. Juolab kad niekas dabar nesuinteresuotas prisiimti atsakomybės", – įsitikinęs A.Berzinis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų