Pereiti į pagrindinį turinį

Lenkai aktyviai renka naują prezidentą

2010-06-20 20:09
Lenkai aktyviai renka naują prezidentą
Lenkai aktyviai renka naują prezidentą / AFP nuotr.

Lenkai sekmadienį renka per lėktuvo katastrofą žuvusio prezidento Lecho Kaczyńskio įpėdinį. Balsuoti už savo favoritus jie plūsta gana aktyviai.

Rinkimų apylinkės buvo atidarytos 6 val. ryto. Pirmoje dienos pusėje savo balsą atidavė rinkimų favoritai. Žuvusio prezidento brolis Jarosławas Kaczyńskis balsuoti atvyko su velionio dukra Marta ir jos vaikais, o pagal apklausas pirmaujantį Bronisławą Komorowskį atlydėjo žmona.

Centrinė rinkimų komisija jau ryte buvo užfiksavusi kelis smulkius pažeidimus: kai kurios apylinkės nebuvo laiku atidarytos, kai kuriose nebuvo paisoma rinkimų dieną galiojančio draudimo agituoti.

Tragiška prezidento žūtis pažadino lenkų jausmus ir paskatino juos aktyviau dalyvauti rinkimuose. 13 val. duomenimis, prie balsadėžių buvo atėję 23 proc. iš 30 mln. rinkėjų.

"Renkuosi B.Komorowskį – dėl jo patirties parlamente ir dėl to, kad ponas Kaczyńskis neišlaikė egzamino dirbdamas premjeru. Jis jau turėjo savo šansą", – žurnalistams sakė 50-metė Grazyna Rykowa.

"Kaip kandidatai jie tikrai panašūs, abiejų šaknys – antikomunistinėje opozicijoje, bet aš balsavau už J.Kaczyńskį – jis yra labiau linkęs į socialinę gerovę", – sakė 25 metų Michalas Luczakas.

Rinkimai vyksta net tose vietovėse, kuriose dar neatslūgo pastaruosius mėnesius Lenkiją siaubusių potvynių vanduo. Sandomiero mieste rinkėjus vežioja nemokami autobusai, o apsemtais keliais – aštuonratės amfibijos.

Apie Konstitucijos garantuojamą teisę balsuoti rinkimuose prisiminė net 38 metų Bendzino miesto gyventojas, šeštadienio vakare atsidūręs areštinėje. Pareigūnai neprieštaravo, nuvežė jį namo pasiimti dokumentų, paskui – į rinkimų apylinkę ir galiausiai grąžino į areštinę.

Aktyvūs yra ir užsienyje gyvenantys lenkai. Lenkijos ambasadoje Briuselyje prie balsadėžių susidarė ilgos eilės, palankus oras gina rinkėjus ir į ambasadą Maskvoje.

Visuomenės apklausos rodo, kad B.Komorowskis, nors populiarumu gerokai lenkia J.Kaczyńskį, gali nesurinkti daugiau kaip 50 proc. balsų, kurių reikia pergalei pirmajame rinkimų ture pasiekti. Antrasis rinkimų turas numatytas liepos 4 d.

Apklausos rodo, kad kiti aštuoni kandidatai į prezidentus neturi realių galimybių laimėti. Grzegorzas Napieralskis iš opozicinio Demokratinės kairės aljanso – buvusios Komunistų partijos įpėdinio – pagal populiarumą yra trečioje vietoje, bet smarkiai atsilieka nuo pirmų dviejų kandidatų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų