Pereiti į pagrindinį turinį

Lenkija palydės T. Mazowieckį į paskutinę kelionę sekmadienį

2013-10-29 06:54 diena.lt inf.
Reuters nuotr.

Pirmosios po Antrojo pasaulinio karo Lenkijos nekomunistinės vyriausybės vadovas Tadeuszas Mazowieckis (Tadeušas Mazoveckis), laikomas vienu iš savo šalies laisvės tėvų, bus palydėtas į paskutinę kelionę sekmadienį.

Vyriausybė pirmadienio vakarą pranešė, kad T.Mazowieckio valstybinės laidotuvės vyks lapkričio 3 dieną Varšuvos Šv.Jono arkikatedroje. Paskutinio poilsio jis atguls šeimos kape Laskų kapinėse netoli Varšuvos.

Buvęs premjeras, kuris visą gyvenimą daug rūkę, mirė pirmadienį vienoje Varšuvos ligoninėje, kur buvo atvežtas keliomis dienomis anksčiau, smarkiai karščiuojantis. Jam buvo 86 metai.
Visoje Lenkijoje vėliavos buvo nuleistos iki pusės stiebo ant vyriausybės ir administracijos pastatų.

Daugelis vadino T.Mazowieckio mirtį didele netektimi.

Tramdydamas ašaras prezidentas Bronislawas Komorowskis (Bronislavas Komorovskis) sakė, kad lenkai turėtų su dėkingumu prisiminti viską, kas įvyko Lenkijoje nuo 1989 metų, kai T.Mazowieckis stojo prie vyriausybės vairo.

Buvęs Lenkijos prezidentas ir demokratinio „Solidarumo“ judėjimo vadovas Lechas Walesa (Lechas Valensa) pareiškė, kad jam „gaila, jog miršta tokie didingi žmonės. Galėtume pasinaudoti jų išmintimi šiandien, kai demokratija nėra labai tobula“.

„Jis iš tikrųjų buvo vienas iš iškiliausių žmonių, kuriuos esu sutikęs šioje kelionėje“ į demokratinę valstybę, L.Walesa sakė Lenkijos naujienų televizijai TVN24.

„Mazowieckis buvo geriausias premjeras, kokį yra turėjusi Lenkija“, – pridūrė Nobelio taikos premijos laureatas.

Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas sakė, kad T.Mazowieckis buvo „iškilus XX amžiaus Lenkijos politikos veikėjas“ ir kad lenkai „prisimena jo neįprastą ramybę, vidinę stiprybę, labai malonų veidą ir išmintingas akis. Tai mums visiems suteikdavo drąsos.“

Paskutinis Lenkijos komunistinis lyderis – 90 metų generolas Wojciechas Jaruzelskis (Vojcechas Jaruzelskis) – kuris buvo prezidentas T.Mazowieckiui dirbant premjeru 1989–1990 metais, gyrė velionį už jo nešališkumą.

„Vertinau premjerą Mazowieckį už jo išmintį, nuosaikumą, blaivų sudėtingos padėties vertinimą, taip pat ryžtą reikaluose, kuriuos jis laikė gyvybiškai svarbiais, – W.Jaruzelskis sakė naujienų agentūrai PAP. – Tai buvo pereinamasis laikotarpis, pokyčių metų, ir mes turėjome prisitaikyti prie tos padėties tikrovės.“

„Jis buvo premjeras labai sudėtingu metu, – aiškino W.Jaruzelskis. – Reikėjo daug išminties ir takto vesti Lenkiją per didžias reformas.“

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų