Pereiti į pagrindinį turinį

Lenkijai – kaltinimai sukėlus karą

2009-06-05 23:59

Komunizmo žlugimo 20-metį mininti Lenkija sulaukė netikėto "sveikinimo" iš Maskvos. Rusijos gynybos ministerija pareiškė, kad kaltė dėl Antrojo pasaulinio karo krinta Lenkijai, o ne nacistinei Vokietijai ar SSRS.

Vakar – tą pačią dieną, kai Krokuvoje į iškilmingą minėjimą rinkosi Lenkijos, Čekijos, Vengrijos, Rumunijos, Vokietijos, Slovakijos ir Baltijos šalių vyriausybių vadovai, Rusijos gynybos ministerijos svetainėje atsirado tekstas "Prasimanymai ir falsifikacijos vertinant SSRS vaidmenį Antrojo pasaulinio karo išvakarėse ir per jį".

Dokumente istorijos mokslų daktaras pulkininkas Sergejus Kovaliovas teigia, kad užsispyrę lenkai atsisakė patenkinti "argumentuotus" Adolfo Hitlerio reikalavimus ir atiduoti nacistinei Vokietijai dalį savo teritorijos (Gdansko miestą). Todėl Lenkija ir buvo nukariauta.

"Visi, kas nešališkai domėjosi Antrojo pasaulinio karo istorija, žino, kad karas prasidėjo, nes Lenkija atsisakė įgyvendinti vokiečių pretenzijas, – rašo S.Kovaliovas. – Tačiau Vokietijos reikalavimai buvo labai santūrūs: įjungti Dancigą (Gdanską) į Trečiąjį reichą, leisti nutiesti greitkelį ir geležinkelį, kurie sujungtų Rytų Prūsiją ir Vokietiją."

Nors tokiais argumentais naudojosi nacistinės Vokietijos propaganda, Rusijos gynybos ministerija įsitikinusi, kad tai vienas pirmųjų žingsnių "gelbstint istoriją nuo falsifikavimo". Apie tokią iniciatyvą neseniai pareiškė Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas.

Jis jau pasirašė įsaką sudaryti komisiją prie Rusijos Federacijos prezidento kovai su mėginimais falsifikuoti istoriją. Komisija rinks ir analizuos informaciją, susijusią su istorijos faktų ir įvykių "falsifikavimu", kuriuo esą siekiama pakenkti Rusijos tarptautiniam prestižui, o kaltininkai bus traukiami baudžiamojon atsakomybėn.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų