Quantcast

Lenkijos ministras: NATO susitikime gali būti priimtas sprendimas numušinėti raketas virš Ukrainos

Lenkija kartu su sąjungininkais iš NATO galėtų numušinėti Rusijos raketas virš Ukrainos teritorijos, skriejančias Lenkijos kryptimi. Tačiau tam būtini politiniai sprendimai NATO ir Ukrainos lygiu bei sąjungininkų prieiga prie išsamios informacijos apie situaciją Ukrainos oro erdvėje.

Tai naujienų agentūrai „Ukrinform“ pareiškė buvęs Lenkijos nacionalinės gynybos ministras, saugumo ekspertas Januszas Onyszkiewiczius.

Pasak jo, šiuo metu NATO „negali išskleisti savo saugumo skėčio virš Vakarų Ukrainos teritorijos“.

„Bet dabar galima ir reikia padaryti, kad raketas, galinčias pažeisti Lenkijos oro erdvę, galėtų numušti Lenkijos oro gynybos sistemos iš mūsų šalies teritorijos. Tačiau tam reikės, kad Lenkija būtų visapusiškai supažindinama su situacija Ukrainos oro erdvėje, t. y. gautų informaciją iš Ukrainos radarų ir kitų priemonių, kurios Lenkija šiandien negauna“, – sakė eksministras.

Anot jo, šiuo metu Lenkijos oro gynybos sistema gali reaguoti į artėjančią raketą tik paskutinę akimirką, kai jau gali būti per vėlu.

Kaip pabrėžė ekspertas, sprendimas numušinėti raketas virš Ukrainos, skriejančias Lenkijos kryptimi, gali būti priimtas, tačiau reikės įveikti pasipriešinimą ir tabu, ypač – NATO partnerių, nes jie turi sutikti su sąjungininkų oro gynybos priemonių naudojimu arba bent jau neprieštarauti tam.

J. Onyszkiewiczius neatmetė galimybės, kad ateityje Šiaurės Atlanto aljansas priims sprendimą dėl visiškos dangaus virš vakarinės Ukrainos dalies apsaugos, tačiau tai „pareikalaus šiek tiek laiko“. Bet jis įsitikinęs, kad sprendimas dėl Lenkijos kryptimi skrendančių raketų numušimo gali būti priimtas jau per NATO viršūnių susitikimą liepos mėnesį Vašingtone.

Kaip jau buvo pranešta, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Oro pajėgų vadovybės atstovas spaudai Ilja Jevlašas pareiškė, jog techniniu požiūriu Lenkija gali uždengti dangų virš vakarinių Ukrainos regionų, kadangi ji turi didelio nuotolio oro gynybos sistemų „Patriot“, tačiau tam reikia politinės valios. Anot jo, toks sprendimas „palengvintų gyvenimą“ Ukrainos oro pajėgoms.

Balandžio 27 d. Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas pareiškė, kad viena iš Rusijos raketų, paleistų per masinę ataką prieš Ukrainą šeštadienio naktį, nukrito už 15 km nuo Lenkijos sienos.


Šiame straipsnyje: Buvęs Lenkijos gynybos ministrasJanuszas OnyszkiewicziusNATOkaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių