Pereiti į pagrindinį turinį

Liesis ne tik šampanas

2009-04-04 09:00

Protestuotojų apsuptyje vakar vakare Strasbūre prasidėjo NATO 60-mečio jubiliejinis viršūnių susitikimas. 28 Aljanso valstybių vadovai ieškojo sprendimo, kaip elgtis Afganistane ir kas bus naujas NATO generalinis sekretorius.

Dvi dienas truksiantis 60-osioms Aljanso metinėms skirtas susitikimas vyksta abiejose Reino upės pusėse – Strasbūre (Prancūzija), Kėlyje ir Baden Badene (Vokietija). Renginio dienotvarkėje du pagrindiniai klausimai – Afganistanas ir naujo NATO vadovo kandidatūra. JAV prezidentas Barackas Obama tikėjosi įkalbėti sąjungininkus Europoje skirti daugiau lėšų ir karių kovai su talibais Afganistane. Tačiau dalis europiečių nelinkę didesnio dėmesio skirti šiai smurto draskomai valstybei.

Dėl dabartinį NATO sekretorių Jaapą de Hoopą Schefferį pakeisiančio asmens taip pat nėra didelio sutarimo. Dauguma Vakarų valstybių remia Danijos premjero Anderso Fogho Rasmusseno kandidatūrą, bet jai prieštarauja Turkija ir Lenkija.

NATO valstybės nesutaria ir dėl tolesnės Aljanso plėtros bei santykių su Rusija.

Per susitikimą vyksta viena didžiausių saugumo užtikrinimo operacijų. Prancūzija dislokavo 10 tūkst. saugumo pajėgų narių, o Vokietija – 14,6 tūkst. ir išimtine tvarka iškvietė 600 karių. Oro erdvė virš Strasbūro ir Baden Badeno buvo uždaryta, be to, blokuoti keliai į kai kuriuos greitkelius.

Didžiausia grėsmė renginiui – protestuotojai, kurie dar ketvirtadienį bandė šturmuoti Strasbūro centrą ir sukėlė riaušes. Policija turėjo panaudoti ašarines dujas, kad išsklaidytų riaušininkus. Susirėmimai vyko iki vakar ryto ir buvo suimta per 300 žmonių.

Dar didesnė protesto akcija turėtų vykti šiandien. Apie keliasdešimt tūkstančių demonstrantų, pradedant radikaliais kairiaisiais bei anarchistais ir baigiant kovotojais už taiką, šeštadienį savo eitynes pradės Kėlyje, o paskui protestuotojai per Europos tiltą patrauks į Strasbūrą.

Policija baiminasi, kad šis protestas išvirs į didžiules riaušes, nes maždaug 2 tūkst.demonstracijos dalyvių laikomi linkusiais į smurtą ir pavojingais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų