Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvių kariškiai kelia juoką ir pagarbą

2008-12-16 09:00
Lietuvių kariškiai kelia juoką ir pagarbą
Lietuvių kariškiai kelia juoką ir pagarbą / Vytauto Liaudanskio nuotr. Lietuvių kariškiai.

Afganistane karaliauja smurtas ir baimė, bet lietuviams tai nė motais. Apie juos sklando legendos kaip apie juokingus patrakėlius, bet vertus pasitikėjimo ir pagarbos.

Herojai: apie Lietuvos specialiųjų pajėgų karius Afganistane sklando legendos. KAM nuotr.

Primena ginkluotą Boratą

Nepriklausomam amerikiečių žurnalistui Michaelui Yonui, dirbančiam karštuosiuose taškuose, Afganistane tarnaujantys Lietuvos specialiųjų pajėgų kariai paliko gyvų legendų įspūdį.

"Tiek amerikiečiai, tiek afganistaniečiai pripažįsta, kad Talibanas bijo lietuvių", – savo atsiliepime rašė M.Yonas. Amerikiečių akyse lietuvis karys yra tarsi ginkluotas Boratas (komiškas televizijos personažas – red. past.), kuris mėgsta palakstyti iš talibų konfiskuotais motociklais ir pasišlaistyti aplink karinę bazę vien su sandalais ir apatiniais.

"Jie atrodo tarsi kalnų žmonės. Niekada nesiskuta, kartais nesiprausia ir dažnai išvažiuoja už vartų vien su apsauginėmis liemenėmis ir ginklais, net be marškinėlių", – vieno amerikiečių kario įspūdžius dėstė M.Yonas.

Lietuviai pelnė pagarbą

Nors amerikiečiai lietuvius ir laiko patrakėliais, jie džiaugiasi turėdami šalia tokius partnerius. Mat, kitaip nei kai kurių kitų NATO šalių kariai, lietuviai nebijo stoti į kovą ir jais galima pasitikėti.

"Galbūt kai tavo šalis praleidžia pusę amžiaus po sovietų padu, pirma laisvų karių karta žino, ko verta laisvė", – reziumavo M.Yonas ir pridūrė, kad jam būtų garbė apsilankyti Lietuvoje ir išgerti bokalą alaus su šios šalies kariškiu.

Įžeisti liko visi

Internete paskelbtas M.Yono atsiliepimas sukėlė audringą diskusiją. Lietuviai tvirtai neigė esą kalnų žmonės, komentatoriai iš kitų šalių atkakliai įrodinėjo, kad ir jų kariai yra drąsūs ir patikimi, o kai kurie nurodė, kad prasti yra ne kareiviai, o vadovybė.

Afganistane Lietuva nuo 2005 m. vadovauja Goro provincijos atkūrimo grupei, kurią taip pat sudaro Danijos, Kroatijos, JAV, Ukrainos ir Gruzijos kariškiai. Grupė padeda Afganistano valdžiai plėsti įtaką provincijoje, užtikrinti saugumą ir sudaryti tinkamas sąlygas provincijai atkurti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų