Pereiti į pagrindinį turinį

Maskva ir Briuselis atnaujins dialogą

2008-11-15 09:00
Maskva ir Briuselis atnaujins dialogą
Maskva ir Briuselis atnaujins dialogą / "Scanpix" nuotr. Derybos: N.Sarkozy (kairėje) ragino D.Medvedevą nedislokuoti raketų Kaliningrado srityje ir išvesti rusų pajėgas iš Gruzijos teritorijos.

Nicoje vakar susitikę Rusijos ir ES vadovai bandė ištirpdyti ledą, kuris sukaustė Maskvos ir Briuselio santykius po Kaukazo krizės ir Kremliui pagrasinus dislokuoti raketas Kaliningrado srityje.

Raketos kiek palauks

ES pirmininkaujančios Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy vakar išreiškė susirūpinimą dėl Rusijos grasinimų dislokuoti raketas Kaliningrado srityje, reaguojant į JAV priešraketinių skydų plėtimą.

"Pasakiau Rusijos prezidentui, kad raketos neturėtų būti dislokuojamos jokiame anklave, kol neaptarėme naujų geopolitinių visos Europos saugumo sąlygų", – sakė N.Sarkozy. Pasak jo, D.Medvedevas sutiko įšaldyti šį klausimą iki 2009 m. gegužę vyksiančių derybų dėl visos Europos saugumo.

Rusijos vadovas ragino nesiimti vienašališkų veiksmų, kol nebus sukurta nauja Europos saugumo strategija.

"Rusija niekada nesiėmė vienašališkų veiksmų. Visos priemonės, kurias neseniai pristačiau, yra atsakas į vienašališkus veiksmus Europos šalių, sutikusių dislokuoti savo teritorijoje naujas karines sistemas", – dėstė D.Medvedevas.

Derybos bus atnaujintos

Maskva ir Briuselis sutarė, kad kelerius metus stringančios derybos dėl naujos partnerystės ir bendradarbiavimo sutarties bus atnaujintos, tačiau nenurodė, kada. Anoniminis šaltinis naujienų agentūrai DPA pranešė, kad jos prasidės gruodžio 2 d.
Kai kurios Europos šalys, įskaitant Lietuvą, buvo iškėlusios sąlygą, kad prieš pradedant derėtis Maskva privalo išvesti savo pajėgas iš Gruzijos teritorijos.

"Pasakiau D.Medvedevui, kad būtina toliau atitraukti kariuomenę", – po susitikimo su Rusijos vadovu sakė N.Sarkozy.

Pagal Maskvos ir Paryžiaus susitarimą Rusija išvedė didžiąją dalį pajėgų iš Gruzijos. Tačiau Tbilisis reikalauja, kad rusų kariai pasitrauktų iš Achalgorio rajono ir Kodorio tarpeklio.

Nauja finansų sistema

ES ir Rusijos vadovai taip pat kalbėjo apie pasaulinės finansų krizės įveikimo mechanizmus. D.Medvedevas ir N.Sarkozy kaltino JAV finansų lyderius dėl kreditų kracho ir įsipareigojo kartu kovoti su ekonominiais sunkumais.

Prancūzijos prezidentas paragino pasaulio šalis iš naujo sukurti pasaulio finansų sistemą ir sudaryti vadinamąjį antrąjį Breton Vudso planą.

D.Medvedevas ir N.Sarkozy įtemptoje darbotvarkėje rado šiek tiek laisvalaikio kartu pasivaikščioti Nicos gatvelėmis, kur juodu šiltai sveikino vietos gyventojai ir turistai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų