Pereiti į pagrindinį turinį

Maskva ir Minskas vėl svaidosi žaibais

2010-08-16 05:59
Praeitis: šilti Baltarusijos vadovo A.Lukašenkos (kairėje) ir Rusijos prezidento D.Medvedevo santykiai peraugo į atvirą, kol kas, tiesa, tik žodinį konfliktą.
Praeitis: šilti Baltarusijos vadovo A.Lukašenkos (kairėje) ir Rusijos prezidento D.Medvedevo santykiai peraugo į atvirą, kol kas, tiesa, tik žodinį konfliktą. / "Reuters" nuotr.

Vienas tvariausių buvių SSRS respublikų aljansas balansuoja ties griūties riba. Mat Kremlius ir Baltarusijos prezidentas šeštadienį vėl užsipuolė vienas kitą.

Po kaltinimų – atkirtis

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka, kuris daugelį metų buvo vienas patikimiausių Maskvos sąjungininkų, penktadienį apkaltino Rusijos prezidentą Dmitrijų Medvedevą iškraipius jo žodžius apie Gruzijos separatistinių regionų nepriklausomybės pripažinimo problemą.

Atsako sulaukti netruko – Kremlius šeštadienį apkaltino A.Lukašenką nenuoseklumu ir netgi pagrasino paviešinti visą oficialaus susitikimo su Baltarusijos lyderiu stenogramą.

"Ne Aleksandrui Grigorjevičiui (Lukašenkai – red. past.) kalbėti apie nenuoseklumą, svarstant šį klausimą – šis apibūdinimas taikytinas jam pačiam", – žurnalistams sakė Rusijos prezidento patarėjas tarptautinių santykių klausimais Sergejus Prichodka.

D.Medvedevas pratrūko

Naują nesantaiką pakurstė klausimas, ar A.Lukašenka, kuris savo šalyje vadinamas Batka, kada yra žadėjęs pripažinti Maskvos remiamų Gruzijos separatistinių regionų Pietų Osetijos ir Abchazijos nepriklausomybę.

D.Medvedevas rugpjūčio 3 d. kalbėdamasis su žurnalistais Sočyje pareiškė, kad Baltarusijos vadovas tokį pažadą davė per Kolektyvinės saugumo sutarties organizacijos (KSSO) viršūnių susitikimą esant kai kurių Nepriklausomų valstybių sandraugos (NVS) šalių vadovams, tačiau savo žodžio netesėjo.

"Jis sakė: "Aš iškilmingai pažadu, kad viską padarysiu per kuo trumpiausią laiką", – pabrėžė tada Rusijos prezidentas.

Ištraukia tam tikrus dalykus?

Tačiau A.Lukašenka atrėžė, jog jis tėra sakęs, kad Minskui pripažinti šių abiejų regionų nepriklausomybę nebūtų sunku, tačiau Baltarusija privalo apsvarstyti tokio žingsnio galimus padarinius jos santykiams su kitomis šalimis, ir pridūrė, kad Rusijos prezidentas "ištraukia tam tikrus dalykus".

"Jis (D.Medvedevas – red. past.) tik nepasakė kitos dalies. Aš tada pasakiau: Baltarusijai pripažinti Abchaziją ir Pietų Osetiją nesunku. Bet aš jam suminėjau visas problemas, kurios dėl to gali kilti Baltarusijai veikiant su ES, JAV, NVS", – sakė A.Lukašenka per darbo vizitą Minsko srityje.

Pasak Baltarusijos prezidento, jis paklausęs savo kolegos iš Rusijos, ar Maskva pasiruošusi padėti Minskui įveikti šias problemas.

"Rusija pasirodė esanti nepajėgi ar Rusijos vadovybė nepanoro ryžtis likviduoti tų padarinių, kurie gali kilti Baltarusijai, – kalbėjo A.Lukašenka. – Štai toks buvo pokalbis. O ne tai, kad Lukašenka iškilmingai pažadėjo, bet nepadarė. Beje, Lukašenka iškilmingai niekur nežadėjo, niekas apie tai negirdėjo. Iškilmingai – tai kada visiems pareiškiama."

Grasina viešumu

"Kalbant apie Baltarusijos respublikos ketinimus pripažinti Pietų Osetijos ir Abchazijos respublikas, jeigu kiltų toks noras, galime paviešinti tą KSSO posėdžio stenogramos dalį, kurioje yra Baltarusijos prezidento žodžiai šia tema", – komentuodamas A.Lukašenkos pastabas pareiškė S.Prichodka.

Kremliaus pareigūnas taip pat nesusilaikė netiesiogiai nepagrasinęs Minskui: "Galime paviešinti ir kitų A.Lukašenkos kalbų, kurios neliks be dėmesio tiek Baltarusijoje, tiek tarptautinėje bendruomenėje."

Pastaraisiais mėnesiais Minsko ir Maskvos santykiai smarkiai pašlijo, kai A.Lukašenka, neseniai Vašingtono vadintas paskutiniu Europos diktatoriumi, pradėjo ieškoti galimybių pagerinti ryšius su Vakarų šalimis.

Buvusios ištikimos sąjungininkės anksčiau šiais metais smarkiai susipyko dėl gamtinių dujų tiekimo, o Rusijos televizija rodė dokumentinius filmus, kuriuose A.Lukašenka aštriai kritikuojamas ir siejamas su kai kurių jo politinių oponentų dingimu. Taip pat pranešama, kad ruošiama sukurti pornografinį filmą, kur vaidins labai panašus į Batką aktorius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų