Pereiti į pagrindinį turinį

Meduolis ir bizūnas Baltarusijai

2009-03-17 09:00

ES taiko Baltarusijai klasikinį bausmių ir skatinimų metodą. Sustabdę draudimą išduoti vizas Baltarusijos pareigūnams, ES šalių užsienio reikalų ministrai reikalauja, kad Minskas vykdytų demokratines reformas.

Paskatinimo iš Briuselio Minskas nusipelnė dėl to, kad savaitgalį leido surengti "neteisėtą" etninių lenkų kongresą. Toliau stabdyti draudimą ES ministrai iš esmės sutarė dar praėjusią savaitę. Tam priešinosi tik Lenkija. Varšuva žadėjo blokuoti šią iniciatyvą, jeigu Minskas neleistų Gardine surengti Baltarusijos lenkų sąjungos suvažiavimo.

Draudimas pareigūnams atvykti į Bendrijos šalis šešiems mėnesiams buvo sustabdytas praėjusių metų spalį. Po to, kai autoritarinis prezidento Aleksandro Lukašenkos režimas leido platinti opozicijos laikraščius. Tačiau ši sankcija automatiškai vėl imtų galioti balandžio 13 d., jeigu anksčiau nebūtų priimtas specialus sprendimas.

Lenkija, kaip ir Lietuva, Švedija, Didžioji Britanija, Belgija bei Nyderlandai, ragina Bendrijos diplomatijos vadovus griežtai kritikuoti Baltarusijos nenorą vykdyti demokratines reformas. Tačiau Vokietija ir šiuo metu ES pirmininkaujanti Čekija laikosi švelnesnės pozicijos. Jos yra linkusios skatinti Baltarusiją suartėti su Bendrija – nepripažinti Abchazijos ir Pietų Osetijos nepriklausomybės ir dalyvauti Rytų partnerystės programoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų