Pereiti į pagrindinį turinį

Menka viltis sužibo

2009-01-16 09:00

Dujų krizėje – nedidelis žingsnis į priekį. Ukraina ir Rusija sutarė, kad rytoj Maskvoje susitiks šių šalių premjerai ir bandys išspręsti kilusį konfliktą dėl žydrojo kuro. Viltį be dujų šąlančiai Europai suteikia ir Rusijos vyriausybės vadovo Vladimiro Putino šiandien vyksiantis vizitas Vokietijoje.

V.Putinas penktadienį turėtų atvykti į Berlyną susitikti su Vokietijos kanclere Angela Merkel. Vokietija yra didžiausia Rusijos prekybos partnerė ir viena pagrindinių sąjungininkių ES, todėl tikimasi, kad A.Merkel paspaus V.Putiną kuo greičiau išspręsti dujų krizę.

Dar vakar Vokietijos kanclerė įspėjo, kad Maskva gali prarasti pasitikėjimą.

"Pavojus, kad Rusija dėl šių dujų tiekimo pertrūkių taip pat praras dalį patikimumo, tikrai egzistuoja, ir rytoj per savo derybas su V.Putinu turėsiu kalbėti šiuo klausimu", – sakė A.Merkel po Berlyne vykusio susitikimo su britų ministru pirmininku Gordonu Brownu, kuris taip pat paragino tiek Maskvą, tiek Kijevą susitarti ir atnaujinti dujų tiekimą šąlančiai Europai.

Tą pačią dieną pranešta, kad šeštadienį Maskvoje įvyks aukšto lygio susitikimas, kuriame dalyvaus Ukrainos premjerė Julija Tymošenko ir Rusijos vyriausybės vadovas V.Putinas. Pagrindinė derybų tema – dujos.

ES taip pat nurodė, kad yra pasirengusi nusiųsti Čekijos energetikos ministrą ir bloko energetikos komisarą į šį aukšto lygio susitikimą ginčui dėl dujų spręsti.

Atnaujinti dujų tiekimą dėl jų stygiaus kenčiančioms Europos šalims Rusija turėjo dar savaitės pradžioje, tačiau tai neįvyko. Maskva ir Kijevas kaltina vienas kitą sustabdžius dujų tiekimą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų