Pereiti į pagrindinį turinį

Minėdama kovos su korupcija ir žmogaus teisių dienas JK paskelbė sankcijas 30 asmenų

2022-12-09 15:58

Jungtinė Karalystė penktadienį paskelbė plataus masto sankcijas 30 taikinių visame pasaulyje, įskaitant Irano pareigūnus, kaltinamus dėl „žiaurių nuosprendžių“ prieš režimo protestuotojus.

Scanpix nuotr.

Sankcijos 10 asmenų, susijusių su Irano teismų ir kalėjimų sistemomis, paskelbtos po to, kai klerikalinis režimas pirmą kartą įvykdė egzekuciją vienam tokiam protestuotojui. Egzekucija sulaukė visuotinio pasmerkimo.

„Tarp jų yra šeši asmenys, susiję su revoliuciniais teismais, kurie buvo atsakingi už protestuotojų persekiojimą ir skyrė jiems baisias bausmes, įskaitant mirties bausmę“, – teigė vyriausybė Londone.

Du iš iraniečių, kuriems dabar taikomas draudimas keliauti į Jungtinę Karalystę ir įšaldytas turtas, yra buvę liūdnai pagarsėjusio Evino kalėjimo Teherane direktoriai: Ali Chaharmahali (Ali Čaharmahalis) ir Gholamreza Ziaei (Golamreza Zijajis).

Užsienio reikalų ministerija teigė, kad sankcijos, skirtos pasaulinėms kovos su korupcija ir žmogaus teisių dienoms paminėti, taikomos asmenims iš 11 šalių – „daugiausiai, kiek Jungtinė Karalystė kada nors nustačiusi viename pakete“.

Tarp jų yra penki asmenys iš Rusijos ir Maskvos okupuoto Krymo, vykstant karinei invazijai į Ukrainą, dėl kurios Jungtinė Karalystė Maskvai yra paskelbusi kelis sankcijų paketus.

Kiti sąraše esantys asmenys, kaltinami žmogaus teisių pažeidimais, yra iš Nikaragvos, Pakistano ir Ugandos.

JK taip pat atkreipė dėmesį į organizuotą lytinį smurtą, skirdama sankcijas dviem vietos pareigūnams Pietų Sudane, vienai džihadistų grupuotei Malyje ir trims chuntos subjektams kariuomenės valdomame Mianmare.

Keli asmenys iš Kosovo, Moldovos ir Serbijos sulaukė sankcijų dėl kaltinimų korupcija.

„Šiandien mūsų sankcijos dar labiau sustiprina mūsų atsakomybę tiems, kurie vykdo šiurpius mūsų pagrindinių teisių pažeidimus“, – sakė užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly (Džeimsas Kleverlis).

„Esame pasiryžę pasitelkti visus turimus svertus, kad užtikrintume laisvės, o ne baimės ateitį“, – sakė jis. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų