Pereiti į pagrindinį turinį

Minsko signalas Kremliui: draugaukime

Baltarusijos nepriklausomybės dienos proga pasakytoje kalboje prezidentas Aleksandras Lukašenka sudėjo visus taškus ant "i". Artimiausiu metu Rusija lieka strategine baltarusių partnere ir sąjungininke.

Nepaisant ekonominės krizės, šventiniai renginiai, skirti paminėti 65-osioms Baltarusijos išlaisvinimo nuo nacistinės Vokietijos metinėms ir Nepriklausomybės dienai, šiemet buvo ypač įspūdingi.

Minske nuo pat ryto buvo uždraustas eismas centrinėmis miesto gatvėmis. Po to, kai pernai Nepriklausomybės dieną buvo įvykdytas sprogdinimas, saugumas ir milicija ėmėsi ypatingų saugumo priemonių. Visi įeinantys į šventės teritoriją buvo tikrinami metalo detektoriais. Su savimi nebuvo galima neštis daugiau nei 0,75 l skysčio. Taip pat Baltarusijos saugumo komiteto atstovas kreipėsi į žurnalistus prašydamas, pamačius įtartinus asmenis, dokumentuoti jų veiksmus ir turimą medžiagą perduoti saugumiečiams.

Kaip ir kasmet, šventės apogėjumi tapo karinės ir "taikios" technikos paradas. Be renovuotų Antrojo pasaulinio karo laikų technikos, parade pasirodė šiuolaikinė Baltarusijos ginkluotė: naikintuvai, bombonešiai, tankai ir priešlėktuvinės gynybos sistemos C 300.

Parade taip pat buvo demonstruojami baltarusių pramonės laimėjimai: sunkiasvoriai BELAZ, traktoriai, autobusai, lengvosios pramonės įmonių produkcija.

Baltarusijos vidaus reikalų ministerijos duomenimis, šventę stebėjo per 250 tūkst. gyventojų.

Dar neseniai diktatoriumi vadinamas, o dabar pagyrų iš Vakarų sulaukiantis prezidentas A.Lukašenka renginyje pasirodė su nesantuokiniu jauniausiu sūnumi Nikolajumi. Abu Lukašenkos dėvėjo kariškių uniformas, o prezidento atžala visą laiką stengėsi mėgdžioti tėtį: su juo mojavo ranka, o žygiuojant pro šalį kariams kėlė delną prie kaktos.

Baltarusijos prezidentas keliais sakiniais padėkojo visoms tautoms, dalyvavusioms kovoje su fašizmu, ir perėjo prie aktualių šiandienos klausimų – ekonominės krizės ir santykių su Rusija.

"Mes vykdome subalansuotą politiką, norėdami taikiai gyventi su visais. Kai kuriems toks mūsų elgesys atrodo kaip priešiškas Rusijai. Taip bandoma sutrukdyti mūsų valstybių integracijai. Noriu pasakyti, kad Baltarusija neprekiauja draugyste su Rusija. Mes viena tauta. Mūsų bendrystė yra tūkstantį kartų svarbesnė už bent kokius ginčus. Noriu, kad šiuos mano žodžius pirmiausia išgirstų Rusijos vadovai", – kalbėjo A.Lukašenka.

Baltarusijos vadovas taip pat akcentavo kai kurių šalių norą dominuoti pasaulyje. Kokios tai valstybės, pasakyta nebuvo, tačiau joms buvo pasiūlyta nesikišti į suverenių šalių vidaus reikalus.

"Kažkas pasivadina supervalstybe, pats apsidovanoja kažkokiomis teisėmis. Tokių valstybių neturi būti. Kiekvienas turi savo teisę į savarankiškumą, o didelės ir stiprios valstybės privalo ne demonstruoti savo jėgą, o jausti atsakomybę", – apibendrino A.Lukašenka.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų