Pereiti į pagrindinį turinį

Mirė buvęs Izraelio premjeras A. Sharonas

2014-01-11 13:03 diena.lt inf.

Buvęs Izraelio ministras pirmininkas Arielis Sharonas (Arielis Šaronas) mirė šeštadienį ligoninėje netoli Tel Avivo, būdamas 85-erių metų amžiaus, net aštuonerius metus išbuvęs komoje, pranešė ministro pirmininko Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahu) tarnyba.

Kol kas negauta pranešimo iš ligoninės „Sheba“, kur jis buvo gydomas; atstovo spaudai pranešimą ketinama paskelbti 15 val. Izraelio (ir Lietuvos) laiku.

A. Sharonas, užkietėjęs jėgos šalininkas, tapo valstybininku, inicijavusiu planus perbraižyti valstybės sienas ir iš pagrindų pakeitusiu jos politinį vaizdą.

Nuo 2006 metų sausio 4 dienos, kai A.Sharoną po insulto ištiko koma, jis nebeatgavo sąmonės, o pastarosiomis dienomis, nuo sausio 1 dienos, jo būklė vis blogėjo, kaip nurodė medikai - dėl inkstų veiklos sutrikimo po operacijos.

Šio 85 metų politiko karjera – išskirtinė ir prieštaringai vertinama – truko daugiau kaip pusę amžiaus, ir jos tikslas buvo ginti šalies saugumą.

A.Sharonas kartą apsisprendė laikytis įsitikinimo, kad Izraeliui reikia atsiskirti nuo palestiniečių ir vienašališkai nuspręsti dėl savo sienų. 2005 metų rugsėjį, po 38 metus trukusios okupacijos, išvedęs Izraelio pajėgas ir naujakurius iš Gazos Ruožo, A.Sharonas paliko savo dešinės pakraipos partiją „Likud“ ir įkūrė centristų partiją, kuriai numatė įgyvendinti, jo nuomone, istorinę užduotį.

Tačiau, kai jį ištiko koma, Gazos Ruožo kontrolę perėmė islamistų judėjimas „Hamas“, kuris 2007-ųjų birželį sutriuškino jėgas, lojalias nuosaikiam palestiniečių prezidentui Mahmudui Abbasui (Mahmudui Abasui), ir kuris iš esmės įsteigė islamistų teritoriją Izraelio pasienyje.

A.Sharonas taip pat garsėja prieštaringai vertinama Izraelio 1982 metų invazija į Libaną, per kurią žuvo maždaug 20 tūkst. žmonių.

2006 metais, po 34 dienas trukusio karo tarp Izraelio ir šiitų kovotojų grupuotės „Hizbollah“, tarpininkaujant Jungtinėms Tautoms (JT) Libane įsigaliojo ugnies nutraukimas. Pati „Hizbollah“ buvo įkurta po 1982 metų invazijos, kuriai A.Sharonas vadovavo kaip gynybos ministras.

A.Sharonas gimė 1928 metų vasario 27 dieną britų valdytoje Palestinoje. Jo tėvai buvo iš Baltarusijos.

Pats save jis vienu žodžiu apibūdino autobiografijos pavadinimu: „Karys“.

Pirmą kartą premjeru jis buvo išrinktas 2001-ųjų vasarį, keliais mėnesiais anksčiau apsilankęs Al Aksos mečetės komplekse Jeruzalėje, kurį žydai vadina Šventyklos kalnu. Tas apsilankymas ir musulmonams, ir judėjams šventoje vietoje išprovokavo antrąjį palestiniečių sukilimą.

Nors jo administracija iš pradžių buvo laikoma didžiausia jėgos šalininke per Izraelio istoriją, mažiau nei po ketverių metų ji išvedė iš Gazos Ruožo pajėgas ir iškeldino iš ten naujakurius.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų