Quantcast

Moldovos prezidento rinkimai vyks tą pačią dieną kaip ir referendumas dėl stojimo į ES

Ketvirtadienį Moldovos parlamentas patvirtino prezidento rinkimų datą – jie vyks šių metų spalio 20-ąją, tą pačią dieną kaip ir referendumas dėl šalies stojimo į Europos Sąjungą.

Tai praneša portalas „eurointegration“, remdamasis leidiniu „TV8.md“.

Moldovos prezidento rinkimų data buvo patvirtinta valdančiosios partijos PAS frakcijos narių balsais. Jie taip pat patvirtino referendumo dėl šalies europinės integracijos datą, jis irgi bus surengtas spalio 20 d.

Socialistų ir komunistų frakcija priešinosi prezidento rinkimų ir referendumo rengimui tą pačią dieną. Komunistai taip pat pareiškė norintys kreiptis į Moldovos Konstitucinį Teismą su reikalavimu pripažinti referendumo klausimą prieštaraujančiu Konstitucijai, o prireikus – į Venecijos komisiją.

Iniciatyvą surengti referendumą dėl stojimo į ES iškėlė dabartinė Moldovos prezidentė Maia Sandu. Ji pasiūlė surengti plebiscitą tą pačią dieną kaip ir prezidento rinkimus, kad būtų sutaupytos biudžeto lėšos ir padidėtų rinkėjų aktyvumas.

Anksčiau kelios opozicinės partijos pareiškė nepritariančios pasiūlymui rengti referendumą dėl stojimo į ES tą pačią dieną kaip ir prezidento rinkimus ir pagrasino boikotuoti plebiscitą.

Moldovos Konstitucinis Teismas praėjusį mėnesį paskelbė teigiamą išvadą dėl referendumo. Apklausos rodo, kad šalies piliečių nuomonės dėl tokio referendumo būtinumo pasiskirstė beveik per pusę.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių