Pereiti į pagrindinį turinį

Mygtukas suveikė - B.Obama ir D.Medvedevas rado bendrą kalbą

2009-11-16 10:01
Susitarė: JAV ir Rusijos prezidentai džiaugiasi radę bendrą kalbą.
Susitarė: JAV ir Rusijos prezidentai džiaugiasi radę bendrą kalbą. / "Reuters" nuotr.

JAV ir Rusijos prezidentai neslepia džiaugsmo. Mistinis mygtukas, kurį Baltieji rūmai padovanojo Kremliui, veikia. Barackas Obama ir Dmitrijus Medvedevas rado bendrą kalbą.

Pagyrė vienas kitą

Jungtinių Valstijų ir Rusijos prezidentai susitiko pasibaigus Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių organizacijos susitikimui Singapūre. Abu liko patenkinti. "Prezidentas D.Medvedevas atviras, konstruktyvus ir mokantis įsiklausyti žmogus", – po susitikimo sakė B.Obama. Jo nuomone, šalių santykiai atsinaujino.

D.Medvedevas pabrėžė, kad derybos su B.Obama vyko esant draugiškai atmosferai. "Dėkoju Barackui už darbą", – sakė jis. Jis taip pat išreiškė viltį, kad Rusija ir JAV jau netrukus (šį gruodį) galės sudaryti naują sutartį dėl strateginės puolamosios ginkluotės (SPG).

"Mes iš tikrųjų nemažai laiko skyrėme šiam susitarimui aptarti ir pripažinome, kad būtina suteikti daugiau dinamikos deryboms dėl SPG sutarties", – teigė Rusijos vadovas. Jis pabrėžė, kad šalys dar turi rasti tam tikrų sprendimų. "Reikia susitarti dėl kai kurių techninių ir politinių dalykų, – sakė jis. – Tačiau tikiuosi, kad, kaip ir planavome, galutinį sutarties tekstą turėsime jau gruodį." D.Medvedevo teigimu, tai būtų Rusijos ir JAV įnašas stiprinant tarptautinę saugumo sistemą.

Rusijos ir JAV prezidentai per susitikimą sutarė, kad būtina supaprastinti SPG mažinimo kontrolę, taip pat – sumažinti jos išlaidas.

Sutarė net dėl Irano

Netikėtai griežti žodžiai nuskambėjo iš Rusijos prezidento lūpų Irano atžvilgiu. D.Medvedevas pritarė, kad jau baigiasi laikas, per kurį diplomatinėmis priemonėmis galima išspręsti šios šalies branduolinės programos klausimą. "Deja, iki šiol Iranas nesugebėjo pasakyti "taip" tam, ką visi laiko kūrybingu ir konstruktyviu požiūriu,– sakė B.Obama. – Kalbėdami apie šį požiūrį galime pasakyti, kad laikas baigiasi."

D.Medvedevas pareiškė, kad jei diskusijos neduoda rezultatų, gali būti panaudotos kitos priemonės. "Dedant bendras pastangas derybos dėl Irano nesustojo, tačiau nesame visiškai patenkinti jų tempu. Jei kas nors neduoda rezultatų, yra kitų priemonių procesui paspartinti, – sakė Rusijos prezidentas. – Mūsų tikslas aiškus – skaidri branduolinė programa, o ne programa, kuri kitiems kelia nerimą."

Pasiūlymo nepriėmė

Prieš savaitę vienas JAV diplomatas sakė, kad Jungtinės Valstijos norėtų skirti daugiau laiko Iranui apgalvoti Jungtinėms Tautoms tarpininkaujant parengtą pasiūlymą, siekiant sumažinti įtarimus, kad Iranas ketina pasigaminti branduolinį ginklą. Kol kas Iranas šio pasiūlymo nepriėmė.

Spalio 1 d. keturšaliame susitarime, kurį Vienoje vykusiose Tarptautinės atominės energijos agentūros globojamose derybose suderino Irano, Rusijos, JAV ir Prancūzijos atstovai, Iranui buvo pasiūlyta iki šių metų pabaigos Rusijoje sodrinti apie 75 proc. žinomų Irano nesodrinto urano atsargų – apie 1,5 t. Vėliau Prancūzijoje iš prisodrinto urano būtų pagamintas kuras Teherane esančiam branduoliniam reaktoriui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų