Pereiti į pagrindinį turinį

Nacių nusikaltėlio ekstradicija - teisingumas ar kerštas?

2009-05-13 09:00
Ekstradicija: sunkiai judantis J.Demjanjukas į oro uostą išvežtas greitosios pagalbos automobiliu.
Ekstradicija: sunkiai judantis J.Demjanjukas į oro uostą išvežtas greitosios pagalbos automobiliu. / "Reuters" nuotr.

Buvusio nacių mirties stovyklų sargybinio ekstradicija į Vokietiją pakurstė aistras. 89 metų sergančio Johno Demjanjuko sūnus mano, kad jo tėvui keršijama.

Gali išvengti teismo

Vakar dėl pagalbos 1943 m. nužudant 29 tūkst. žydų kaltinamas J.Demjanjukas buvo deportuotas iš Jungtinių Valstijų ir atskraidintas į Vokietiją. Įtariamą nacių nusikaltėlį atskraidinusį lėktuvą, anot liudininkų, apsupo policijos ir greitosios pagalbos automobiliai. Pastarųjų reikėjo, nes J.Demjanjukas serga ir vos gali pajudėti.

Tikimasi, kad J.Demjanjuką perdavus Vokietijai bus surengtas paskutinis šioje šalyje didelis įtariamo nacių nusikaltėlio teismo procesas. Tačiau 89 metų vyras, kuris buvo laikomas vienu ieškomiausių pasaulyje įtariamų karo nusikaltėlių, gali būti pripažintas netinkamu stoti prieš teismą dėl sveikatos būklės.

Ukrainoje gimęs J.Demjanjukas neigia esantis kaip nors susijęs su Antojo pasaulinio karo metais vykusiu holokaustu.

Slėpė nuo žiūrovų

JAV automobilių pramonėje ilgą laiką dirbęs senolis kelis mėnesius priešinosi teismo sprendimui jį deportuoti. Tačiau JAV aukščiausias teismas atmetė jo apeliaciją.

Po teismo nutarties, pirmadienį J.Demjanjuko namus Ohajuje apsupo policija. Verkiantis senolis buvo išneštas iš savo namų neštuvais ir išvežtas privačios greitosios pagalbos bendrovės automobiliu. Nuo žiūrovų šį vaizdą buvo mėginama atitverti didele uždanga.

Pasak šaltinių, jis naudojant medicininę įrangą buvo įkeltas į lėktuvą, kuris 19.13 val. vietos (antradienį 2.13 val. Lietuvos) laiku pakilo iš Klivlando oro uosto ir išskrido į Miuncheną.

Prieš ekstradiciją J.Demjanjuko namus aplankė du kunigai. Be to, buvo atėję atsisveikinti keli jo artimieji.

Mėgina atitaisyti praeitį

JAV pareigūnai įvykį komentuoti atsisakė. Tačiau J.Demjanjuko sūnus elektroniniu paštu išplatintame pranešime buvo išsakęs artimųjų nerimą ir nusivylimą.

"Žinant šios bylos istoriją ir nesant nė menkiausių įrodymų, kad jis būtų pakenkęs kokiam nors asmeniui, juolab ką nors kada nors nužudęs, tai yra nežmoniška – net jeigu teismai pasakė, kad teisėta, – rašė Johnas Demjanjukas jaunesnysis. – Tai ne teisingumas, o kraujo kerštas dangstantis teisingumo vardu ir tikintis, kad Vokietija kažkaip sugebės atitaisyti savo praeitį."

Gyvenimas – teismų maratonas

1920 m. Ukrainoje gimęs J.Demjanjukas buvo Raudonosios armijos karys ir buvo paimtas į nacių nelaisvę 1942 m. Dvejus metus jis tarnavo Lenkijoje buvusioje Sobiboro bei Maidaneko ir Flosenburgo koncentracijos stovyklose Bavarijoje.

1952 m. emigravo į JAV, ten pasikeitė vardą ir iš Ivano tapo Johnu.

1977 m. JAV teisingumo departamentas pradėjo tyrimą. Nacių okupuotoje Lenkijoje veikusių stovyklų kaliniai paliudijo, kad jis neva buvo žiaurumu pagarsėjęs sargybinis Ivanas Rūstusis.

1988 m. Izraelio teismas J.Demjanjukui skyrė mirties bausmę, tačiau po penkerių metų šį nuosprendį atšaukė šalies Aukščiausiasis teismas. Mat kiti buvę stovyklų sargybiniai nurodė, jog sadistas Ivanas buvo kitas asmuo. Vyras buvo grąžintas į JAV.

1981 m. J.Demjanjukui buvo pirmąkart atimta JAV pilietybė, tačiau 1998 m. vėl ją atgavo, kai Apeliacinis teismas nusprendė, jog vyriausybė nuslėpė vyrą išteisinančius įrodymus. Po metų JAV vyriausybė pateikė naujus kaltinimus, remdamasi naujais įrodymais, kurie iškilo į dienos šviesą žlugus Sovietų Sąjungai.

2002 m. iš J.Demjanjuko vėl buvo atimta JAV pilietybė, tačiau vyriškis dar ilgai gyveno Ohajuje, nes Jungtinės Valstijos nerado šalies, kuri sutiktų priimti jokios pilietybės neturintį įtariamą karo nusikaltėlį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų