Pereiti į pagrindinį turinį

NATO nerimauja dėl rusų pajėgų prie Ukrainos, Baltijos šalims tokios grėsmės nemato

2014-03-27 17:13 diena.lt inf.
Rusijos kariai
Rusijos kariai / AFP nuotr.

Lietuvoje viešintis NATO generolas ketvirtadienį pareiškė, kad Aljansas yra labai susirūpinęs dėl Rusijos karinių pajėgų sutelkimo prie Ukrainos sienos, tačiau Baltijos šalims tokio pavojaus šiuo metu nėra.

„Nesileisiu į  detales, ką mes matome, bet stebime atidžiai. Lyginant su didžiule karių koncentracija prieš Ukrainą, situacija čia šią akimirką yra gerokai mažiau įtempta“, - BNS sakė Jungtinės pajėgų vadavietės Brunsume vadovas, Vokietijos generolas Hans-Lothar Domrose.

Generolas sakė negalintis komentuoti konkrečių valstybių planų sustiprinti NATO pajėgų buvimą Baltijos šalyse, bet pabrėžė, kad imamasi veiksmų atgrasyti Rusiją nuo tolesnės agresijos.

„NATO pajėgos yra prieinamos, NATO teritorija bus apginta, NATO žmonės bus apsaugoti“, - sakė jis interviu keliems Lietuvos žurnalistams po susitikimo su Lietuvos kariuomenės vadu ir krašto apsaugos ministru.

Kalbėdamas apie NATO matomumą regione, H.L.Domrose atkreipė dėmesį, kad JAV jau sustiprino Baltijos šalių oro policijos misiją, o NATO žvalgybos lėktuvai AWACS pasiųsti virš Lenkijos ir Rumunijos stebėti padėtį Ukrainoje.

Pasak generolo, NATO taip pat naudoja savo laivyną, kad atgrasytų Rusiją.

„NATO jūrų pajėgas galima perkelti į Juodąją jūrą, Baltijos jūrą, Atlanto vandenyną, Viduržemio jūrą. Laivai plaukia, kad atgrasytų bet kokį Rusijos apetitą žengti toliau už Krymo“, - Vilniuje kalbėjo H.L.Domrose.

Ukrainos pareigūnai ketvirtadienį paskelbė, kad prie šalies sienos sutelkta beveik 100 tūkst. Rusijos karių. Kijevas nerimauja, kad po Krymo pusiasalio aneksijos Rusija gali įsiveržti ir į šalies rytus.

Lietuvos krašto apsaugos ministerija trečiadienį išsakė susirūpinimą dėl Rusijos karinių pratybų Karaliaučiaus srityje, kurios vyko kartu su didelio masto mokymais rytinėje Rusijos dalyje, tačiau pabrėžė, kad „Rusijos veiksmai NATO valstybių atžvilgiu mažai tikėtini“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų