Pereiti į pagrindinį turinį

Naujas CŽV vadas – politikas, o ne šnipas

2009-01-07 09:00 diena.lt inf.

Naujuoju vienos galingiausių žvalgybų pasaulyje – JAV centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovu taps nieko bendra su šnipinėjimu neturintis politikos sunkiasvoris. Išrinktasis JAV prezidentas Barackas Obama į šį postą žada paskirti buvusį Baltųjų rūmų administracijos vadovą Leoną Panettą.

Pasirinkęs politikos sunkiasvorį, neturintį jokios tiesioginės žvalgybos patirties, B.Obama tikriausiai nusprendė pagerinti CŽV įvaizdį ir sustiprinti pasitikėjimą agentūra, kuri buvo ypač prieštaringai vertinama dėl jos veiksmų vykstant vadinamajam karui su terorizmu.

"Jis yra žmogus, kuriuo labai pasitiki demokratai Kongrese, taip pat tas, kuris ne vien sugeba pažvelgti iš šalies, bet ir žino, kaip veikia Baltieji rūmai", – sakė Strateginių ir tarptautinių studijų centro ekspertas žvalgybos srityje Jamesas Lewisas.

L.Panetta 1994–1997 m. vadovavo prezidento Billo Clintono administracijai, o anksčiau 16 metų atstovavo Kongrese Kalifornijai. Dirbdamas Atstovų rūmuose ir B.Clintono administracijoje jis labiausiai garsėjo kaip biudžeto ir finansų ekspertas, tačiau pasak apžvalgininkų, dėl politinės nuovokos ir ryšių pareigūnas taip pat gali tapti stipriu CŽV direktoriumi.

Jis CŽV vadovo postą perims iš buvusio JAV karinių oro pajėgų generolo Michaelo Haydeno. Dabartinį agentūros vadovą siekė pašalinti įstatymų leidėjai, nepatenkinti jo palankumu kontroversiškai įtariamųjų tardymo politikai, kuriai pritarė George'o W.Busho administracija. M.Haydenas vadovavo CŽV nuo 2006-ųjų.

L.Panettos darbą kontroliuos buvęs admirolas Dennisas Blairas, kurį B.Obama pasirinko naujuoju Nacionalinės žvalgybos direktoriumi.

BNS, AFP inf.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų