Pereiti į pagrindinį turinį

Naujas frontas prieš terorizmą

2010-01-04 23:59
Bazė: pastaruoju metu "Al Qaedos" šalininkai nevaržomai veikė anarchijoje skęstančiame Jemene.
Bazė: pastaruoju metu "Al Qaedos" šalininkai nevaržomai veikė anarchijoje skęstančiame Jemene. / "Reuters" nuotr.

Jemenas tampa nauja karo su terorizmo vieta. JAV ir Didžioji Britanija sutiko visokeriopai remti kovą su šioje Arabų pusiasalio šalyje įsitvirtinusia teroristų tinklo "Al Qaeda" atšaka.

Nevykusio išpuolio padarinys

JAV prezidentas Barackas Obama taip pat pirmą kartą apkaltino "Al Qaedos" atšaką Jemene dėl nesėkmingo nigeriečio bandymo per Kalėdas įvykdyti išpuolį amerikiečių keleiviniame lėktuve, skridusiame iš Amsterdamo į Detroitą.

"Dauning Strytas ir Baltieji rūmai susitarė intensyvinti bendrą JAV ir Jungtinės Karalystės darbą, sprendžiant kylančią terorizmo iš Jemeno ir Somalio po žlugusio Detroito teroro sąmokslo problemą, – sakoma Londone paskelbtame pareiškime. – Tarp iniciatyvų, dėl kurių ministras pirmininkas susitarė su prezidentu B.Obama, yra JAV ir Jungtinės Karalystės finansavimas specialiam policijos kontrterorizmo junginiui Jemene."

Pareiškime taip pat nurodoma, kad ministras pirmininkas ir prezidentas mano, jog Somalyje reikia didesnių taikos palaikymo pajėgų, ir parems šią idėją Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje.

Gordonas Brownas ir B.Obama padėtį dviejose minimose valstybėse aptarė per virtinę pokalbių telefonu.

Pradėjo operaciją

JAV centrinės vadovybės vadas generolas Davidas Petraeusas Jemeno sostinėje Sanoje surengė derybas su šios šalies prezidentu Ali Abdullah Saleh.

Generolas, atsakingas už JAV karines operacijas Artimuosiuose Rytuose ir Centrinėje Azijoje, patvirtino, kad Vašingtonas pasirengęs padėti Jemeno valdžiai sunaikinti ekstremistų grupuotes.

Jemeno valdžia praneša, kad į šalies rytus nusiųsta dar daugiau karinių dalinių kovoti su ekstremistais. Šaltiniai specialiosiose tarnybose Jemeno sostinėje Sanoje pranešė, kad papildomų kariuomenės pajėgų nusiųsta į rytines Abjano, Bajados ir Šaubos provincijas, kur yra "Al Qaedos" bazių.

Šių priemonių tikslas – nuginkluoti "Al Qaedos" kovotojus, užkirsti kelią mėginimams imtis atsakomųjų priemonių ir užtverti kelią ekstremistams.

Uždarė ambasadas

Tuoj po šių pranešimų informuota, kad JAV ambasada Jemene dėl "Al Qaedos" išpuolių grėsmės buvo uždaryta, o jos darbuotojams jemeniečiams buvo nurodyta iki atskiro pranešimo neiti į darbą.

"JAV ambasada Sanoje šiandien, 2010 m. sausio 3-iąją, yra uždaryta reaguojant į tebesitęsiančius "Al Qaedos" padalinio Arabijos pusiasalyje grasinimus atakuoti Amerikos interesus Jemene", – sakoma ambasados interneto svetainėje sekmadienį paskelbtame pareiškime.

Tokių pat priemonių ėmėsi ir Didžioji Britanija.


Dar viena "Al Qaedos" bazė

Jemenas susiduria su didžiulėmis problemomis, tarp kurių greitai didėjantis neturtingų gyventojų skaičius, mažėjančios vandens atsargos ir grėsmė, kad vienintelis pajamų šaltinis – nafta – po kelerių metų baigsis.

Nestabilumas saugumo srityje – taip pat didelis rūpestis: šalyje yra daug ginklų, šiaurėje veikia sukilėlių judėjimas, o pietuose – separatistai.

Vyriausybė neturi įtakos didelėje valstybės teritorijos dalyje, bet JAV tenka rengti akcijas prieš "Al Qaedą" silpnomis oficialios valdžios rankomis, nes atviras amerikiečių įsikišimas gali sukelti visuomenės nepasitenkinimą.

Tačiau, kaip mano ekspertai, perspektyvos, kad centrinės valdžios autoritetas sustiprės "Al Qaedos" veikimo zonoje, atrodo silpnos, net jei JAV teiktų vis didesnę pagalbą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų