Pereiti į pagrindinį turinį

Naujasis Irako prezidentas ragina kuo greičiau suformuoti vyriausybę

2022-10-17 15:48

Naujai išrinktas Irako prezidentas Abdel Latifas Rashidas (Abdel Latifas Rašidas), pirmadienį pradėdamas eiti pareigas, pažadėjo remti pastangas greitai suformuoti stiprią naują vyriausybę.

Abdulas Latifas Rashidas
Abdulas Latifas Rashidas / Scanpix nuotr.

„Irako žmonės tikisi, kad naujoji vyriausybė bus suformuota greitai, kad ji bus veiksminga ir vieninga“, – per inauguraciją Bagdado prezidento rūmuose sakė A. L. Rashidas.

78 metų A. L. Rashidas, praėjusį ketvirtadienį išrinktas į iš esmės simbolinį postą, skirtą Irako kurdų mažumai, greitai ministru pirmininku paskyrė šiitų politiką Mohammedą Shią al Sudani (Mohamedą Šiją Sudanį).

M. S. al Sudani užduotis dabar yra suformuoti naują vyriausybę, kuri užbaigtų metus nuo 2021 metų spalio mėnesio vykusių visuotinių rinkimų trunkančią politinę aklavietę karo nuniokotoje šalyje.

Tačiau įtakingo dvasininko Moqtados Sadro (Moktados Sadro) judėjimas, M. S. al Sudani varžovas Irako šiitų daugumoje, šeštadienį paskelbė, kad atsisako prisijungti prie jo vadovaujamos vyriausybės, taip sukeldamas baimę, kad vėl prasidės vilkinimas, kuris yra įprastas Irako daugiakonfesinėje politikoje.

Pagal Irako konstituciją paskirtasis ministras pirmininkas turi per 30 dienų suformuoti vyriausybę, nors šis terminas dažnai praleidžiamas.

„Padarysiu viską, ką galiu, kad suartinčiau politines jėgas ir paremčiau dialogą“, – sakė A. L. Rashidas, taip pat pažadėjęs siekti „tvirtų ir subalansuotų santykių su kaimyninėmis šalimis ir tarptautine bendruomene“.

Naujam ministrų kabinetui teks didelis krūvis, valstybės ižde susikaupus 87 mlrd. dolerių (89 mlrd. eurų) pajamų iš naftos eksporto.

Šie pinigai gali padėti atstatyti infrastruktūrą, tačiau juos bus galima išleisti tik po to, kai įstatymų leidėjai patvirtins naujosios vyriausybės pateiktą valstybės biudžetą.

 

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų