Pereiti į pagrindinį turinį

Naujausių britų apklausų rezultatai rodo „Brexit“ stovyklos persvarą

2016-06-16 12:09 diena.lt inf.

Dauguma britų rinkėjų nori pasitraukti iš Europos Sąjungos, parodė dar dviejų visuomenės apklausų rezultatai ketvirtadienį, likus lygiai savaitei iki birželio 23 dienos referendumo.

Scanpix nuotr.

„Survation“ apklausa parodė, kad 52 proc. apklaustųjų pasisako už pasitraukimą iš ES, o 48 proc. – už pasilikimą joje.

Remiantis anksčiau ketvirtadienį paskelbtais „Ipsos Mori“ apklausos rezultatais, į kuriuos neįtraukti neapsisprendę rinkėjai, „Brexit“ stovyklą palaiko 53 proc. apklaustųjų, o jų priešininkų yra 47 proc.

Anglijos bankas perspėjo

Jungtinės Karalystės centrinis bankas – Anglijos bankas – ketvirtadienį nepakeitė rekordines žemumas siekiančios bazinės palūkanų normos, o taip pat perspėjo, jog kitą savaitę vyksiantis referendumas dėl šalies ateities Europos Sąjungoje yra kelia „didžiausią riziką“ finansų rinkoms.

Bankas paliko galioti 0,5 proc. bazinę palūkanų normą.

„Referendumo rezultatas ir toliau kelia didžiausią grėsmę JK finansų rinkoms ir taip pat galimai pasaulinėms finansų rinkoms“, – teigiama banko posėdžio protokole, kuriame priduriama, kad „jeigu JK nubalsuos už išstojimą iš ES, svaro kursas dar labiau kris, greičiausiai labai smarkiai“.

„Financial Times“ palaiko narystę ES

Verslo dienraštis „Financial Times“ (FT) ketvirtadienį oficialiai išreiškė palaikymą tolesnei Didžiosios Britanijos narystei Europos Sąjungoje, pažymėjęs, kad pasitraukimas iš Bendrijos „rimtai pakenktų Jungtinės Karalystės ekonomikai“.

Likus savaitei iki referendumo, kuriame britai spręs dėl šalies ateities Europos Sąjungoje, FT, kaip ir tikėtasi, pasisakė už pasilikimą Bendrijoje.

Pažėręs kritikos narystės šalininkų stovyklai už „panikos kurstymą“ kalbomis apie galimas finansines „Brexit“ pasekmes, dienraštis pažymėjo, kad „ekonominiai pasitraukimo padariniai būtų apčiuopiami“.

„Nubalsavimas už pasitraukimą būtų neatšaukiamas, didžiulis smūgis pokarinei liberaliai pasaulio tvarkai“, – rašo FT.

Anglų kalba leidžiamas tarptautinis verslo dienraštis Britanijoje turi apie 449 tūkst. skaitytojų, rodo naujausi duomenys, kuriuos pateikia žiniasklaidos auditorijų tyrimais užsiimanti kompanija „National Readership Survey“.

Populiariausias laikraštis „The Sun“, kuris antradienį paragino britus balsuoti už išstojimą iš ES, turi apie 4,5 mln. skaitytojų.

„Jei pasiliksime, Britaniją per kelerius metus praris ši nepaliaujamai besiplečianti, vokiečių dominuojama federalinė valstybė“, – buvo rašoma bulvarinio „The Sun“ redakcinėje skiltyje.

Dauguma kitų nacionalinių laikraščių dar oficialiai nepaskelbė, kurią stovyklą palaiko, nors nemaža dalis jų yra atvirai euroskeptiški.

FT nuomone, pasitraukimas iš ES paskatintų „gniuždantį nacionalizmą“ ir „marginalizaciją“.

Savo redakcinėje skiltyje laikraštis rašo, kad narystė ES šaliai atnešė „neginčijamos“ naudos.

„Nuo tada, kai Britanija 1973-iaisiais prisijungė prie ES, bendrasis vidaus produktas (BVP) vienam gyventojui augo sparčiau nei Prancūzijoje, Vokietijoje ir Italijoje“, – pažymi dienraštis.

„Narystė bendrojoje rinkoje kaip magnetas traukė tiesiogines užsienio investicijas, padėjo finansuoti milžinišką šalies einamosios sąskaitos deficitą ir užtikrino darbo vietas Britanijoje“, – rašo FT.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų