Pereiti į pagrindinį turinį

Naujoji EK darbą pradės ne anksčiau kaip gruodį

2024-10-03 10:41 diena.lt inf.

Tikimasi, kad naujos sudėties Europos Komisija pradės dirbti ne anksčiau kaip gruodžio 1 dieną, nes Europos Parlamentas būsimųjų eurokomisarų patvirtinamuosius posėdžius paskyrė lapkričio pradžioje.

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen / Scanpix nuotr.

Praėjusį mėnesį EK pirmininkė Ursula von der Leyen pristatė savo naująją komandą, paskirstydama portfelius valstybių narių po birželį įvykusių EP rinkimų pasiūlytiems kandidatams.

Tačiau visiems potencialiems Komisijos nariams dar reikia gauti Europos Parlamento pritarimą.

Parlamento pirmininkė Roberta Metsola (Roberta Mecola) trečiadienį sakė, kad patvirtinamieji posėdžiai, per kuriuos europarlamentarai apklausia komisarus, vyks lapkričio 4–12 dienomis.

„Turėdami Europos piliečių suteiktus įgaliojimus, EP nariai klaus, vertins, tikrins ir balsuos. Tai yra Europos demokratija“, – rašė ji socialiniame tinkle „X“.

Dėl to atsinaujinusi ES vykdomoji institucija geriausiu atveju darbą pradės gruodžio pradžioje.

EP paprastai noriai naudojasi proga atmesti kai kurias kandidatūras.

2019 metais EP atmetė tris kandidatus, įskaitant prancūzę Sylvie Goulard. Įstatymų leidėjai pirmiausia įvertina galimus interesų konfliktus, o paskui klausinėja komisarų apie jų veiklą ir politiką.

EK yra itin reikli reguliavimo institucija, užtikrinanti ES teisės aktų laikymąsi svarbiais prekybos, konkurencijos ir technologijų klausimais.

Pagrindinė naujosios U. von der Leyen komandos užduotis bus per ateinančius penkerius metus sustiprinti ES ekonominį ir karinį saugumą. Blokas susiduria su tokiais iššūkiais kaip Rusijos karas Ukrainoje ir Kinijos konkurencija.

Vokietijos politikė svarbius ekonomikos portfelius perdavė Prancūzijai, Ispanijai ir Italijai. Svarbus vaidmuo griežtų dešiniųjų pažiūrų kandidatui iš Romos atspindi galimą EK pasislinkimą į politinio spektro dešinę.

Buvo numatyta, kad naujoji eurokomisarų komanda bus sudaryta iki lapkričio, tačiau procesas užtruko dėl įtemptų derybų ir ginčų lyčių pusiausvyros klausimu. Dėl to kai kurios šalys paskutinę minutę pakeitė savo pasirinkimą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų