Pereiti į pagrindinį turinį

Nepaisydamas klaidų per NATO viršūnių susitikimą, J. Bidenas toliau sieks prezidento posto

2024-07-12 09:21 diena.lt inf.

Joe Bidenas ketvirtadienį atkakliai tvirtino, kad kandidatuos dar vienai JAV prezidento kadencijai ir nugalės Donaldą Trumpą, nepaisant kelių klaidų NATO viršūnių susitikime, sukėlusių abejonių dėl jo tinkamumo eiti šias pareigas.

Joe Bidenas
Joe Bidenas / Scanpix nuotr.

NATO aukščiausiojo lygio susitikimo Vašingtone pabaigoje surengtoje spaudos konferencijoje 81-erių JAV vadovas pripažino, kad reikia „išsklaidyti demokratų nuogąstavimus“, tačiau teigė esąs pasiryžęs nesitraukti.

Jo pastangoms parodyti save kaip lyderį pakenkė keli apsirikimai. Anksčiau ketvirtadienį J. Bidenas per klaidą Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį pristatė kaip Vladimirą Putiną, o vėliau spaudos konferencijoje viceprezidentę Kamalą Harris pavadino „viceprezidentu Trumpu“.

Abejonės dėl J. Bideno amžiaus ir tinkamumo eiti šias pareigas atsinaujino po nesėkmingų televizinių debatų su D. Trumpu, įvykusių prieš dvi savaites.

Tikėtasi, kad per ketvirtadienio spaudos konferenciją J. Bidenui pavyks įrodyti, kad jis vis dar turi jėgų. Retas „solinis“ prezidento pasirodymas truko maždaug valandą.

„Esu labiausiai kvalifikuotas asmuo kandidatuoti į prezidento postą. Aš jį nugalėjau vieną kartą ir nugalėsiu dar kartą“, – apie D. Trumpą sakė J. Bidenas.

Seniausiu prezidentu JAV istorijoje jau tapęs J. Bidenas teigė, kad „tai darys ne dėl savo palikimo“, o norėdamas „užbaigti pradėtą darbą“.

J. Bidenas susiduria su kai kurių demokratų spaudimu trauktis iš 2024 metų JAV prezidento rinkimų kovos, baiminantis, kad D. Trumpas gali jį įveikti.

Spaudimas iš Atstovų Rūmų dar labiau sustiprėjo ketvirtadienio vakarą, po spaudos konferencijos.

J. Bidenas aiškiai pareiškė, kad remia K. Harris, kuri, būdama viceprezidente, perimtų jo pareigas nepaprastosios padėties atveju ir kurią vis daugiau demokratų laiko stipresne kandidate.

Reikėjo „labiau įsiklausyti į save“

Pasirodžius pranešimams, kad J. Bideno kampanija tyliai tikrino K. Harris jėgas teorinėje dvikovoje su D. Trumpu, prezidentas pareiškė, kad nebūtų jos pasirinkęs, jei „ji nebūtų kvalifikuota būti prezidente“.

Prieš tai ketvirtadienį J. Bidenas K. Harris per klaidą pavadino „viceprezidentu Trumpu“.

J. Bidenas taip pat paneigė pranešimus, kad jam reikia eiti miegoti iki 20 val., t. y. tuo metu, kai ketvirtadienį dar vyko jo spaudos konferencija.

Tačiau po to, kai dėl prasto pasirodymo debatuose apkaltino paros ritmo sutrikimą ir peršalimą, jis pripažino, kad „būtų buvę protingiau, jei būčiau šiek tiek labiau įsiklausęs į savo kūną“.

Jis taip pat pabrėžė, kad neurologinių tyrimų rezultatai buvo geri ir sakė, kad jei gydytojai būtų rekomendavę atlikti dar vieną tyrimą, jis jį atliktų.

J. Bidenas taip pat atsakė į daugybę užsienio ir vidaus politikos klausimų. Jis kalbėjo išsamiai, nors gana aptakiai. JAV vadovas kalbėdamas beveik neklydo, nors kartą supainiojo Europą su Azija.

Kilus klausimams dėl jo gebėjimo derėtis su tokiais autokratiniais lyderiais kaip V. Putinas ar Kinijos prezidentas Xi Jinpingas, J. Bidenas atsakė, kad yra „pasirengęs su jais kalbėtis dabar ir po trejų metų“.

Nepaisant gana sklandžios J. Bideno spaudos konferencijos, dar trys demokratų įstatymų leidėjai paragino jį trauktis iš lenktynių. Iš viso jį ragina trauktis jau 17 kongresmenų.

Tuo metu D. Trumpas pašiepė J. Bideną dėl jo klaidų per pačią spaudos konferenciją.

„Senis Joe pradeda savo vadinamąją  „Didelio berniuko“ (angl. Big Boy) spaudos konferenciją žodžiais: „Aš nebūčiau pasirinkęs viceprezidento Trumpo viceprezidentu (...) Šauniai pasakyta, Joe!“ – savo socialiniame tinkle „Truth“ kritikavo D. Trumpas.

Pasak J. Bideno, NATO viršūnių susitikime dalyvavę JAV sąjungininkai jam pareiškė, kad dar vienas D. Trumpo prezidentavimas būtų katastrofa.

„Nesulaukiau nė vieno savo sąjungininko iš Europos, kuris ateitų ir pasakytų: „Joe, nekandidatuok“, – žurnalistams sakė J. Bidenas.

„Girdžiu juos sakant: „Jūs turite laimėti. Negalima leisti, kad pirmautų šis vaikinas, nes tai būtų katastrofa“, – pridūrė jis.

„Didelio berniuko“ spaudos konferencija

Anot J. Bideno, tikėtinam respublikonų kandidatui 2024 metų JAV prezidento rinkimuose D. Trumpui trūksta įsipareigojimo ginti NATO šalis.

„Mano pirmtakas aiškiai parodė, kad nėra įsipareigojęs NATO. Jis aiškiai pasakė, kad nesijaučia įsipareigojęs laikytis 5-ojo straipsnio“, – spaudos konferencijoje sakė J. Bidenas, turėdamas omenyje kolektyvinės gynybos paktą.

Baltieji rūmai šią spaudos konferenciją pavadino „Didelio berniuko“ spaudos konferencija, nes tai buvo pirmas savarankiškas, nesurežisuotas J. Bideno pasirodymas per pastaruosius aštuonis mėnesius, pasipylus kaltinimams, kad tikroji jo sveikatos būklė slepiama nuo visuomenės.

Abejones dėl J. Bideno amžiaus ir sveikatos būklės sustiprino padaryta klaida dėl V. Zelenskio pavardės, dėl kurios iš salės pasigirdo pasišlykštėjimo reakcijos. Tačiau Ukrainos lyderis, kurio šalis kovoja su Rusijos invazija nuo 2022 metų, tik nusijuokė.

Viršūnių susitikime dalyvavę vadovai atsakė į klausimus apie J. Bideną, iš esmės išreikšdami jam palaikymą.

„Visiems pasitaiko suklysti“, – neabejojo Vokietijos kancleris Olafas Scholzas.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ketvirtadienį pareiškė, kad JAV prezidentas per NATO aukščiausiojo lygio susitikimą su kitais lyderiais Vašingtone vadovavo ir sprendė svarbiausius klausimus.

Pasak naujojo Jungtinės Karalystės premjero Keiro Starmerio (Kiro Starmerio), jis „buvo geros formos“. 

Tačiau pagrindiniai demokratų rėmėjai diplomatinių gražbylysčių vengė.

Amerikiečių aktorius ir demokratų rėmėjas George'as Clooney paragino J. Bideną trauktis iš lenktynių, o partijos sunkiasvorė ir buvusi Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi pareiškė negalinti jo visiškai palaikyti.

Ketvirtadienį paskelbti apklausos rezultatai parodė, kad daugiau nei pusė demokratų mano, jog J. Bidenas turėtų nutraukti kovą dėl antrosios kadencijos, o du trečdaliai visų amerikiečių mano, kad jis turėtų pasitraukti iš lenktynių.

„The Washington Post“ ir „ABC News-Ipsos“ apklausoje J. Bidenas ir D. Trumpas sulaukė atitinkamai 46 ir 47 proc. registruotų rinkėjų palaikymo.