Pereiti į pagrindinį turinį

Niujorkas renka pamainą merui M. Bloombergui

2013-11-05 06:11
BNS inf.
AFP nuotr.

Milijonai Niujorko gyventojų antradienį rinks naują miesto merą, kuriuo, kaip prognozuojama, taps pažangios kairiosios stovyklos kandidatas Billas de Blasio (Bilas de Blazijas), galintis iškovoti triuškinamą pergalę ir pakeisti milijardierių Michaelą Bloombergą (Maiklą Blumbergą).

52 metų visuomeninis advokatas ir jo juodaodė žmona, buvusi lesbietė, žada naują stilių miestui, pasikeitusiam per 12 metų, kai vadovavo M.Bloombergas, kuris dabar nekandidatuos.

B.de Blasio priešrinkiminė kampanija nepaliko beveik jokių galimybių jo varžovui respublikonui Joe Lhotai (Džo Lotai), kai sugebėjo atsigręžti į ekonomiškai pažeidžiamos viduriniosios klasės rūpesčius ir pritraukti šalininkų iš anksčiau buvusios itin tvirtos demokratų stovyklos.

Televizijos NBC ir dienraščio „The Wall Street Journal“ pirmadienį paskelbti apklausos rezultatai rodo, kad B.de Blasio pagal populiarumą lenkia J.Lhotą net 41 procentiniu punktu, todėl tikėtina, kad jis taps pirmuoju į didžiausio JAV miesto mero postą išrinktu demokratu nuo 1989 metų.

Balsuotojų aktyvumas per mero rinkimus paprastai būna menkas, todėl B.de Blasio paskutinę kampanijos dieną ragino savo šalininkus tesėti savo pažadus ir pareikšti savo valią.

„Turite eiti į kiekvieną rajoną ir aiškinti žmonėms, kaip visa tai svarbu“, – sakė kandidatas, kalbėdamas žvarbų žiemišką rytą Bruklino rajone, kuriame jis gyvena.

Intensyviai išnaudodamas savo viešus pasirodymus su žmona Chirlane (Šerlein) ir paaugliais vaikais Dante bei Chiara (Kiara), jis rodė esantis artimas paprastoms šeimoms, mėginančioms sudurti galą su galu, ir itin margam elektoratui.

Jo mišri šeima atspindi didelę šio miesto etninę įvairovę: 33,3 proc. niujorkiečių yra baltaodžiai, 25,5 proc.. – juodaodžiai, 28,6 proc. – ispanakalbiai, o 12,7 proc. – azijiečiai.

Jeigu būtų išrinktas 109-uoju Niujorko meru, B.de Blasio žada didinti mokesčius, siekiant finansuoti visuotines darželinukų ir popamokinio ugdymo programas, taip pat pastatyti 200 tūkst. įperkamų gyvenamųjų būstų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų