Pereiti į pagrindinį turinį

Nobelio ekonomikos premija – už vartojimo ir skurdo analizę

2015-10-12 11:10 diena.lt inf.
Scanpix nuotr.

2015 metų vadinamąją Nobelio ekonomikos premiją pelnė Amerikoje dirbantis škotų mokslininkas Angusas Deatonas (Angusas Ditonas) už „vartojimo, skurdo ir gerovės analizę“.

Švedijos karališkoji mokslų akademija pirmadienį nurodė, kad A.Deatono tyrimai padėjo sukurti metodus, leidžiančius įvertinti vartojimo ir socialinės gerovės ypatumus per įvairius laikotarpius bei skirtingose šalyse.

„Susiedami detalizuotus asmeninius pasirinkimus ir agreguotus rezultatus, jo darbai padėjo transformuoti mikroekonomikos, makroekonomikos ir besivystančių šalių ekonomikos tyrimo sritis“, – nurodė Akademija.

„Kad sukurtume ekonomikos politiką, skatinančią gerovę ir mažinančią skurdą, pirmiausiai turime suprasti individualius vartojimo pasirinkimus. Angusas Deatonas labiau negu kas nors kitas padidino šį supratimą“, – sakoma pranešime.

A.Deatonas buvo pagerbtas už tris susijusius pasiekimus: už 1980 metais kartu su kolega Johnu Muellbaueriu (Džonu Miulbaueriu) sukurtą sistemą, leidžiančią įvertinti įvairių prekių paklausą; už ryšių tarp vartojimo ir pajamų studijas, atliktas maždaug 1990 metais; taip pat už vėlesniais dešimtmečiais atliktus darbus, matuojant gyvenimo standartus ir skurdą besivystančiose šalyse, remiantis namų ūkių tyrimais.

Edinburge gimęs 69 metų A.Deatonas nuo 1983 metų dirba ekonomikos ir vidaus santykių profesoriumi Prinstono universitete Jungtinėse Valstijose.

Per spaudos konferenciją po pranešimo apie jam paskirtą premiją A.Deatonas savo apibūdino kaip „žmogų, kuriam rūpi pasaulio neturtingieji, taip pat kaip žmonės elgiasi ir kas jiems suteikia gerą gyvenimą“.

Jam taip pat atiteks premijos piniginė dalis – 8 mln. Švedijos kronų (856,4 tūkst. eurų).

Nobelio ekonomikos premija pirmą kartą buvo įteikta 1969 metais. Nuo tada ekonomikos premiją gavo 76 laureatai, iš jų 52 amerikiečiai ir tik viena moteris – Elinor Ostrom.

Nobelio ekonomikos premija yra paskutinė šiemet paskirta Nobelio premija, kurią minėdamas trijų šimtų metų jubiliejų švedų išradėjo ir verslininko Alfredo Nobelio atminimui įsteigė Švedijos centrinis bankas „Riksbank“.

Praėjusiais metais ši 1968 metais įsteigta premija atiteko prancūzų mokslininkui Jeanui Tirole'iui (Žanui Tiroliui) už rinkos galios ir reguliavimo analizę.

Oficiali Nobelio premijų įteikimo ceremonija įvyks Stokholme ir Osle gruodžio 10 dieną, kai bus minimos premijų steigėjo Alfredo Nobelio mirties metinės.

Pagal 1896 metais mirusio pramonininko, kuris išrado dinamitą, testamentą įkurtos premijos pirmą kartą buvo įteiktos 1901 metais, tačiau apdovanojimas ekonomikos srityje tarp jų nebuvo numatytas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų