Pereiti į pagrindinį turinį

Nobelio taikos premijos laureatas D. Mukwege sieks Kongo DR prezidento posto

2023-10-02 14:49 diena.lt inf.

Nobelio taikos premijos laureatas Denisas Mukwege (Denisas Mukvegė) iš Kongo Demokratinės Respublikos pirmadienį paskelbė, kad sieks šios Centrinės Afrikos valstybės prezidento posto per gruodį planuojamus rinkimus.

D.Mukwege.
D.Mukwege. / Scanpix nuotr.

68-erių metų vyras sakė šalininkams kalbėdamas Kinšasoje, jog kandidatuoja tam, kad sustabdytų nesaugumą ir prastą vadovavimą.

„Sutinku būti jūsų kandidatu į Respublikos prezidentus“, – sakė jis susirinkusiesiems.

D. Mukwege, ginekologas, pagarsėjęs darbu su išprievartavimų aukomis, 2018 metų Nobelio taikos premiją pasidalijo su jazidų aktyviste Nadia Murad už pastangas nutraukti seksualinio smurto kaip ginkluoto konflikto ginklo panaudojimą.

Gydytojas novatorius įkūrė ligoninę „Panzi“ ir fondą konfliktų draskomoje rytinėje Kongo Demokratinėje Respublikoje po to, kai pamatė, kokius siaubingus sužalojimus ir ligas patiria išprievartavimų aukos.

Dešimtys sukarintų grupuočių jau daugelį metų niokoja rytinę Kongo Demokratinės Respublikos dalį – tai regioninių karų, įsiplieskusių XX a. 10-ajame dešimtmetyje ir šio amžiaus pradžioje, palikimas.

Viena iš tokių grupuočių, M23, nuo 2021 metų pabaigos, kai pradėjo puolimą, užėmė daug teritorijų.

Gruodžio 20 dieną Kongo DR planuojama surengti parlamento ir prezidento rinkimus. Dabartinis prezidentas Felixas Tshisekedi (Feliksas Čisekedis) siekia būti perrinktas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų