Pereiti į pagrindinį turinį

Nusikaltimų serija tęsiasi

Nusikaltimų serija tęsiasi
Nusikaltimų serija tęsiasi / AFP, "Reuters" nuotr.

Trečias nusikaltimas per savaitę, dar keturios aukos. Prancūzijos policija ieško nusikaltėlio, kuris Tulūzoje prie žydų mokyklos nušovė rabiną ir tris vaikus.

Šaudė į visus iš eilės

Ginkluotas užpuolikas vakar ryte privažiavo prie mokyklos "Ozar Hatorah" ir paleido ugnį į moksleivius bei tėvus, susirinkusius kieme prieš pamokas. Žuvo keturi žmonės – religinio švietimo mokytojas, trejų bei šešerių metų jo sūnūs ir dar vienas maždaug dešimties metų berniukas. Vienas 17-metis buvo sunkiai sužeistas.

Prokuroras Michelis Valet nurodė, užpuolikas nušovė 30-metį mokytoją prie mokyklos, tačiau užsikirto vienas jo ginklų. Tada jis išsitraukė kitą, įžengė į mokyklos teritoriją ir pradėjo šaudyti nesirinkdamas.

"Jis šaudė į visus, ką pamatė: vaikus ir suaugusiuosius, o kai kuriuos vaikus vijosi iki pat mokyklos", – pasakojo M.Valet ir pridūrė, kad šią mokyklą lanko apie 200 moksleivių.

Atlikęs kruviną darbą užpuolikas paspruko tamsios spalvos mopedu.

Policija pradėjo masinę nusikaltėlio paieškos operaciją, į dangų pakilo sraigtasparniai. Vidaus reikalų ministerija nurodė pareigūnams visoje šalyje sustiprinti saugumą prie žydų mokyklų. Jų Prancūzijoje yra maždaug 300.

Prezidentas Nicolas Sarkozy nutraukė rinkimų kampaniją ir tą pačią dieną atvyko į žudynių vietą. Jis incidentą pavadino visos Prancūzijos tragedija ir paskelbė nacionalinį gedulą.

Kariškių žudymai – susiję?

Vietos gyventojai ir žiniasklaida vakarykštę tragediją sieja su dar dviem panašiais nusikaltimais, įvykdytais praėjusią savaitę. Tame pačiame regione motociklu važiavęs užpuolikas ketvirtadienį prie vieno bankomato nušovė du uniformuotus armijos oro desantininkus, o trečią itin sunkiai sužeidė. Ši ataka įvyko Montobano miestelyje, netoli vienų kareivinių.

Dar keturiomis dienomis anksčiau motociklu važiuojantis asmuo nušovė kitą oro desantininką Tulūzoje, esančioje už 50 kilometrų nuo Montobano. Visi trys nužudyti kariškiai buvo afrikiečių kilmės.

Po incidentų armijos vadovybė nurodė šiame regione dislokuotiems kariams nevilkėti uniformų už kareivinių ribų. Kita vertus, pirmąja auka tapo 30 metų puskarininkis, kuris kovo 11 d. buvo nušautas gatvėje iš arti, kai vilkėjo civilio drabužius.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Alainas Juppé tvirtino, kad kol kas neturima jokių įrodymų, jog kariai buvo nušauti dėl jų ankstesnės tarnybos Afganistane.

Panašūs ginklai ir braižas

Visus tris nusikaltimus sieja ne tik tai, kad žudikas važiavo mopedu arba motociklu. Teismo ekspertų tyrimas parodė, jog Montobane ir Tulūzoje į kariškius buvo šaudyta iš to paties ginklo. O vakar užpuolikas iš pradžių šaudė iš 9 mm kalibro pistoleto, tačiau šiam užsikirtus išsitraukė .45 colio kalibro ginklą. To paties .45 colio kalibro ginklas buvo panaudotas per šaudynes praeitą savaitę.

N.Sarkozy ragino nedaryti skubotų išvadų: "Esama kai kurių panašumų, tačiau dar labai per anksti sakyti, tai tikras ryšys ar ne. Tik policija ir teismai pasakys mums, kokias išvadas daryti."

Bet apžvalgininkai teigia, kad jeigu ryšys tarp trijų nusikaltimų bus įrodytas, tai reikš, jog Prancūzija susidūrė su pavojingu serijiniu žudiku.

Nusikaltimus tiria gausios teisėsaugos pajėgos – per pusšimtį policijos pareigūnų, tarp jų kovos su terorizmu specialistų.


"Ozar Hatorah"

"Ozar Hatorah" yra 1945 m. įkurta žydų organizacija, skatinanti jaunų žmonių religinį lavinimą, ypač Artimuosiuose Rytuose ir Prancūzijos sefardų bendruomenėje. Prancūzija turi daugiausia žydų gyventojų visoje Europoje – maždaug 700 tūkst. 2010 m. organizacijos "Ozar Hatorah" paskelbtas reklaminis filmukas rodo studentų akademinę ir religinę veiklą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų