Quantcast

O. Scholzas slopina viltis dėl Ukrainos taikos konferencijos

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas slopina lūkesčius, siejamus su birželį Šveicarijoje vyksiančia Ukrainos taikos konferencija. „Niekas neturėtų puoselėti perdėtų vilčių: ten nebus deramasi dėl karo pabaigos, – sakė O. Scholzas interviu vokiečių žurnalui „Stern“. – Geriausiu atveju tai bus proceso, kuris galėtų peraugti į tiesioginius pokalbius tarp Ukrainos ir Rusijos, pradžia. Šveicarijoje bus kalbama apie branduolinių elektrinių saugumą, apie grūdų eksportą, apie apsikeitimą belaisviais ir būtiną tabu dėl branduolinio ginklo panaudojimo. Dar kartą: visa tai dar tik gležnas augalėlis“.

Kalbėdamas apie europiečių įsipareigojimus Ukrainos kare, O. Scholzas, ne kartą raginęs tiekti daugiau ginklų, neslėpė nusivylimo. „Atvirai pasakius, dar nepakanka“, – reziumavo jis. – Tai slegia, nes Ukrainai skubiai reikia daugiau oro gynybos sistemų. Putinas akivaizdžiai nori sunaikinti Ukrainos infrastruktūrą“.

O. Scholzas taip pat sakė manąs, kad Rusija toliau mėgins daryti įtaką Vokietijoje. „Užsienio reikalų ministerija ką tik laikinai atšaukė iš Maskvos Vokietijos ambasadorių. Tai aiškus signalas Rusijai. Tačiau neturėtume savęs apgaudinėti: prieš būsimus Europos Parlamento rinkimus šiemet ir Bundestago rinkimus kitais metais Rusijos bandymai daryti įtaką veikiau didės“, – sakė jis.

Berlynas atšaukė ambasadorių mėnesio pradžioje, kai federalinė vyriausybė pranešė apie kibernetines atakas prieš Socialdemokratų partiją (SPD) ir Vokietijos įmones. Ji dėl to apkaltino rusų karinės žvalgybos dalinį.


Šiame straipsnyje: Olafas Scholzastaikos konferencijaŠveicarijakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių