Pereiti į pagrindinį turinį

Okupantai nesitraukia

Okupantai nesitraukia
Okupantai nesitraukia / "Reuters" nuotr. Manevrai: Rusijos pajėgos penktadienį išėjo iš Perevio kaimo, bet netrukus grįžo.

Rusija dar kartą pažeidė susitarimą dėl paliaubų Kaukazo regione ir įvedė pajėgas į ginčijamą gruzinų kaimą netoli atsiskyrusio Pietų Osetijos regiono.

Išėjo ir grįžo

"Šiandien įsitikinome, kad Rusijos pajėgos vėl užėmė Perevio kaimą. Jo apylinkėse yra daug Rusijos karių, – teigiama ES stebėtojų pareiškime, paskelbtame šeštadienį. – Tai įvyko po dienos, kai rusų kariai panaikino šį blokpostą."

Gruzija ir ES stebėtojai penktadienį paskelbė, kad rusų pajėgos atsitraukia iš Perevio, kuriame gyvena maždaug 1,1 tūkst. žmonių, daugiausia jų – gruzinai. Perevis yra prie Pietų Osetijos vakarinės sienos.

Gruzijos vidaus reikalų ministerijos atstovas Šota Utiašvilis teigė, kad 500–600 rusų karių anksti šeštadienį įžengė į Perevio kaimą – tai karinė operacija, kurioje dalyvauja desantininkai, naudojami sraigtasparniai ir šarvuočiai.

Gruzinų policininkai, penktadienį atvykę į Perevį, buvo priversti atsitraukti. "Rusai paskelbė gruzinų policijai ultimatumą: nešdinkitės arba šaudysime", – sakė Š.Utiašvilis.

Diplomatai nieko nepešė

Rusų kariai šeštadienį į Perevio kaimą neįleido ES diplomatų delegacijos, kurioje buvo ir Lietuvos ambasadorius Gruzijoje Mečys Laurinkus.

Anot diplomato, prie kaimo buvo automatais ginkluotų specialiųjų pajėgų karių. "Matėme 20–30 karių, tačiau neaišku, kiek jų yra kaime", – pasakojo M.Laurinkus. Jo teigimu, valandą pralaukę ambasadoriai grįžo į Tbilisį.

"Tai ne pirmas kartas, kai Rusijos kariškiai kliudo ES šalių diplomatams ir tarptautiniams stebėtojams Abchazijoje ir Pietų Osetijoje bei gretimose teritorijose dirbti savo darbą. Tai prieštarauja pasiektiems susitarimams. Atkreipiame dėmesį, kad ambasadorių judėjimo laisvės reziduojamoje šalyje suvaržymas yra nepriimtinas pagal tarptautinę teisę", – sakė Lietuvos užsienio reikalų ministerijos atstovas Rolandas Kačinskas.

Senatorius žadėjo paramą

Maskvos veiksmus pasmerkė JAV senatorius Johnas Kerry, kuris šeštadienį viešėjo Tbilisyje. "Gruzija yra nepriklausoma valstybė, kurios suverenumas turi būti gerbiamas, – kalbėjo jis. – O Rusija privalo laikytis įsipareigojimų."

J.Kerry sakė, kad bandys įtikinti JAV Senatą skirti didesnę paramą Gruzijai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų