Pereiti į pagrindinį turinį

Olimpinėje Kinijoje - areštų banga

Olimpinėje Kinijoje - areštų banga
Olimpinėje Kinijoje - areštų banga / AFP nuotr.

Kinijos areštinėse daugėja stebėti olimpinių žaidynių atvykusių užsieniečių ir šalies tautinių mažumų atstovų.

Svečiai vejami lauk

Pekino policija vakar sulaikė aštuonis demonstracijos už Tibeto laisvę dalyvius. Tarp suimtųjų yra žurnalistas britas. Civiliais drabužiais vilkėjusių pareigūnų į policijos automobilį įstumtas Johnas Ray net nespėjo išsitraukti ir parodyti žurnalisto pažymėjimo.

Septyni kanadiečiai, praėjusį savaitgalį Pekine dalyvavę akcijoje už Tibeto laisvę, šią savaitę buvo išsiųsti namo. Jų protestas prie Tiananmenio aikštės netruko ir penkių minučių, kai atskubėjo civiliais drabužiais vilkintys agentai ir visus susodino į automobilius.

Areštinėje atsidūrė ir 52 metų kinas Ji Sizunas, atvykęs į sostinę iš pietinės Fudziano provincijos rengti protesto prieš korupciją. Praėjusį penktadienį jis kreipėsi į policiją leidimo, o šią savaitę, atėjęs gauti atsakymo, dingo. Pareigūnai įsodino jį į automobilį ir išvežė nežinoma kryptimi.

Valdžios represijos sustiprėjo

Žmogaus teisių organizacija "Amnesty International" pareiškė, kad prasidėjus olimpinėms žaidynėms Kinijos valdžios represijos tik sustiprėjo. Už grotų dažniausiai atsiduria disidentai, autoriai, laisvai reiškiantys nuomonę internete, ir netgi advokatai, stojantys ginti žmogaus teisių.

Tautinių mažumų atstovai pareiškė, kad teisėsaugos pareigūnai per pastarąsias savaites suėmė beveik 100 musulmonų tautinių mažumų atstovų ir smurtinėmis priemonėmis juos tardo bandydami išpešti informaciją apie teroristinius išpuolius, sudrebinusius Kiniją prieš olimpines žaidynes ir joms prasidėjus.

Teroristai užpuolė policininkus

Smurto banga, pastarosiomis savaitėmis apėmusi Kiniją, neslopsta. Neramioje Sindziango provincijoje policijos pareigūnai vėl tapo užpuolikų taikiniu. Nežinomi asmenys automobiliu privažiavo prie kelių policijos posto, esančio netoli Kašgaro miesto, ir jį apšaudė. Trys pareigūnai žuvo.

Anksčiau šį mėnesį per panašų išpuolį Kašgare žuvo 16 pareigūnų. Užpuolikai sunkvežimiu įvažiavo į policijos būstinę ir apmėtė pareigūnus granatomis.
Praėjusį savaitgalį Sindziango regione griaudėjo sprogimai. Teroristai atakavo valdžios pastatus ir susprogdino 12 granatų. Jos nusinešė vieno žmogaus gyvybę, dar keturi atsidūrė ligoninėje.

Olimpinėmis nuotaikomis gyvenančiai Kinijai nepavyksta išvengti kruvinų incidentų ir
Kraujas liejasi ir keliuose
keliuose. Sindziango regione antradienį apsivertė autobusas, kuriuo studentai ir jų tėvai po abitūros egzaminų važiavo atlikti medicininio patikrinimo, būtino stojant į universitetus. Žuvo 25 žmonės.
Į eismo avariją netoli Pekino vakar pateko ir olimpiečiai. Jų autobusui susidūrus su sunkvežimiu buvo sunkiai sužeisti trys kinai. Atletai rimtesnių traumų išvengė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų