Pereiti į pagrindinį turinį

Paauglės irakietės žagintojui gresia mirties bausmė

2009-05-08 17:50
Paauglės irakietės žagintojui gresia mirties bausmė
Paauglės irakietės žagintojui gresia mirties bausmė / AFP nuotr.

JAV teismas buvusį karį Steveną Dale'ą Greeną pripažino kaltu dėl vienos irakietės paauglės išžaginimo ir šios merginos bei jos šeimos narių nužudymo. Prisiekusieji kitą savaitę nuspręs, ar kaltinamajam skirti mirties bausmę.

Baigiamojoje kalboje prokurorė Marisa Ford ketvirtadienį sakė prisiekusiesiems, kad varginančios sąlygos ir tragiškos S.D.Greeno dalinio netektys niekaip nepateisina 14-metės Abeer al Janabi išžaginimo ir šios merginos bei jos šeimos narių nužudymo jų namuose Bagdado pietiniame rajone 2006 m. kovo 12 d.

„Šios bylos įkalčiai rodo, kad kaltinamasis veikė tikslingai ir apgalvotai, puikiai suvokdamas savo veiksmus“, - sakė M.Ford.

Pasak prokurorės, S.D.Greenas ir kiti šiame nusikaltime dalyvavę kariai buvo persirengę ir užsimaskavę, kad kaltė tektų sukilėliams. Slėpdami nusikaltimo pėdsakus, jie sudegino A.al Janabi kūną ir savo drabužius.

Kaltinamojo advokatas Scottas Wendelsdorfas sakė teismui, jog S.D.Greenas palūžo dėl kare patirtos įtampos ir nepažįstamos aplinkos. „Beprotybė. Beprotybė. Tai vienintelis tinkamas žodis“, - teisininkas sakė prisiekusiesiems.

Baigiamojoje kalboje S.Wendelsdorfas aiškino, kad 2-ajame eismo kontrolės poste (TCP-2), kuriame S.D.Greenas tarnavo kartu su kitais incidente al Janabi šeimos namuose dalyvavusiais kariais, buvo netinkamai vadovaujama. „Jie ten neatvyko būdami nusikaltėliais, - sakė jis. - Jie virto nusikaltėliais būdami TCP-2.“

Advokatas pastebėjo, kad jo ginamajam trys mėnesiai prieš incidentą buvo diagnozuota kontuzija. Jis taip pat tvirtino, jog buvęs vyresnysis eilinis Jamesas Barkeris ir buvęs specialistas Paulas Cortezas vykdydami nusikaltimus pasinaudojo S.D.Greeno psichine būkle.

Praėjusią savaitę prisiekusieji išklausė P.Cortezo ir J.Barkerio parodymų. Abu jie prisipažino ėję į al Janabi namus kartu su S.D.Greenu. Dėl vaidmens šiame žiauriame užpuolime P.Cortezas ir J.Barkeris nuteisti kalėti atitinkamai 100 ir 90 metų.

Abu buvę kariai sakė viename kambaryje mėginę išprievartauti A.al Janabi, o tuo metu S.D.Greenas buvo likęs kitame kambaryje su merginos šešerių metų seserimi ir jos motina bei tėvu. Pasak kaltinamųjų, tuomet pasigirdo šūviai, o nuėję patikrinti kariai pamatė, kad S.D.Greenas nužudė visus tris asmenis.

P.Cortezas paliudijo, kad S.D.Greenas taip pat išžagino A.al Janabi. Pasak jo, po to S.D.Greenas prispaudė pagalvę merginai prie veido ir triskart šovė į ją iš automato AK-47.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų