Pereiti į pagrindinį turinį

Pabėgėliai į Kroatiją plūsta tūkstančiais (premjero įspėjimas)

2015-09-17 05:16 diena.lt inf.
AFP nuotr.

Maždaug 4-5 tūkst. migrantų, atvykusių į Kroatiją iš Serbijos, ketvirtadienį rytiniame Tovarniko miestelyje mėgina įsėsti į traukinius, vykstančius į šalies sostinę Zagrebą, pranešė JT pabėgėlių agentūra.

„Čia yra maždaug 4-5 tūkstančiai žmonių“, – sakė Jungtinių tautų vyriausiojo pabėgėlių komisaro (UNHCR) atstovas spaudai Janas Kapičius, kuris šiuo metu yra Tovarniko geležinkelio stotyje.

„Traukiniai atvyksta, bet jie negali paimti visų šių žmonių“, – pridūrė jis.

Iki 5 tūkst. žmonių pernakt atvyko į nedidelę Tovarniko stotį. Vietoje esantis AFP korespondentas sakė, kad stotis visiškai perpildyta ir kad daug žmonių įsitaisė miegoti palei bėgių kelius.

Tik saujelė Raudonojo Kryžiaus darbuotojų dalija maistą ir kitas atsargas šimtams čia esančių kūdikių ir vaikų.

J.Kapičius nurodė, kad laukiama atvežant daugiau būtinų reikmenų, tarp jų ir tualetų. „Šiuo metu visko yra pakankamai, tačiau reikės daugiau ir dabar jau tai vežama“, – sakė jis.

„Suku pasakyti, ar tai netaps kita tranzitine stovykla. Tai reiks nuspręsti Kroatijos vyriausybei“, – pažymėjo J.Kapičius.

Jis pridūrė, kad migrantai dabar tiesiai traukia į geležinkelio stotį ir nebeužsuka į policiją užsiregistruoti, be to, anot jo, ir pati policija nebespėja jų registruoti.

Migrantai į Kroatiją pradėjo plūsti pastarąją parą, kai Vengrija pirmadienį ir antradienį uždarė savo sienas, atkirsdama pabėgėliams kelią žygiuoti į Vakarų Europą.

Pajėgumai yra riboti, įspėja premjeras

Kroatijos vyriausybės vadovas Zoranas Milanovičius ketvirtadienį įspėjo, kad jo šalis turi ribotus pajėgumus priimti ir registruoti tūkstančius migrantų, plūstančių iš Vengrijos, kuri uždarė savo sienas.

„(Migrantų klausimu) būsime labai konstruktyvūs ir bendradarbiaujantys, tačiau pabrėžiame, kad mūsų pajėgumai turi ribas“, - sakė Z.Milanovičius per vyriausybės posėdį.

Vidaus reikalų ministerija informavo, kad per praėjusią parą iš Serbijos į šalį atvyko 5 650 migrantų, ieškančių naujų maršrutų, kaip pakliūti į Šiaurės Europą.

Slovėnija sustiprins sienos kontrolę

Slovėnija ketina sustiprinti savo sienos su Kroatija kontrolę, rengdamasi galimam tūkstančių migrantų, siekiančių rasti naujus kelius į sienų neturinčią Šengeno zoną, srautui, trečiadienį vakare pranešė šalies policijos vadovas.

„Siena su Kroatija yra... Šengeno išorinė siena, todėl ją griežtai kontroliuoja policija“, – sakė policijos komisaras Marjanas Fankas.

„Šiuo metu mes dar nesustiprinome savo padalinių, tačiau dabar keičiantis situacijai, mes tikrai turime sutelkti savo padalinius prie tikėtinų sienos kirtimo punktų, kad paspartintume procedūras dėl migrantų“, – pridūrė jis.

Savo komentarus jis išsakė po to, kai Kroatijos premjeras Zoranas Milanovičius pareiškė, kad jo šalis leis migrantams laisvai kirsti šalies teritoriją.

M.Fankas taip pat patvirtino, kad Slovėnijos policija pasitelkė policijos rezervą budėti rajonuose, esančiuose prie sienos su Vengrija.

„Pagrindinė sienos kontrolės grąžinimo priežastis yra ta, kad Vengrija nusprendė papildomai sugriežtinti savo sienos režimą su Serbija“, – aiškino M. Fankas.

„Tai reiškia, kad dešimtys tūkstančių pabėgėlių Vengrijoje ieškos kito kelio eiti toliau“, – pridūrė jis.

Vengrija, į kurią šiais metais atvyko apie 175 tūkst. migrantų – dauguma tik tam, kad ją pereitų, – pastatė spygliuotą užtvarą palei sieną su Serbija ir toliau stato keturių metrų aukščio tvorą.

 

 

 

 

 

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų