Pereiti į pagrindinį turinį

Palestiniečiai iki ketvirtadienio paskelbs vienybės vyriausybę

2014-05-27 13:37
Konstantinopolio ir ekumeninis patriarchas Baltramiejus I bei Mahmudas Abbasas
Konstantinopolio ir ekumeninis patriarchas Baltramiejus I bei Mahmudas Abbasas / AFP nuotr.

Palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas (Mahmduas Abasas) iki ketvirtadienio turėtų pristatyti naują vyriausybę, užbaigdamas keltą metų trukusius nesutarimus tarp Vakarų Kranto ir Gazos administracijų, pranešė pareigūnas.

„Baigėme konsultacijas dėl nacionalinio sutarimo vyriausybės“, – Azzamas al Ahmedas (Azamas Ahmedas), M.Abbaso judėjimo „Fatah“ pasiuntinys, sakė antradienį po derybų su „Hamas“ vadovais Gazoje.

„Per kitas dvi dienas prezidentas padarys pranešimą“, – sakė jis.

Gazos Ruožą valdantis „Hamas“ ir Palestinos išvadavimo organizacija (PIO), vadovaujama prezidento M.Abbaso, balandžio 23 dieną paskelbė netikėtą vienybės susitarimą, kuriame numatyta, kad abi šalys per penkias savaites turi suformuoti „nepriklausomą vyriausybę“, kuriai vadovautų M.Abbasas.

Susitarimas dėl vienybės vyriausybės turėtų atverti kelią ilgai atidėliotiems prezidento ir parlamento rinkimams.

Praėjusiuose 2006 metų parlamento rinkimuose užtikrintą pergalę iškovojo islamistų judėjimas „Hamas“.

Tačiau Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos atsisako turėti reikalų su islamistų judėjimu, kol jis neišsižadės smurto ir nepripažins Izraelio bei praeities taikos susitarimų.

Kai po kruvinų 2007 metų susirėmimų „Hamas“ išvarė „Fatah“ iš Gazos, besivaržančių grupuočių atstovai buvo surengę kelis derybų ratus.

Balandžio mėnesio vienybės susitarimas įsiutino Izraelį ir galutinai sužlugdė JAV tarpininkautą taikos susitarimą tarp M.Abbaso Vakarų Krante įsikūrusios vyriausybės ir žydų valstybės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų