Pereiti į pagrindinį turinį

Parlamentarai šunis maitina už mokesčių mokėtojų pinigus

2009-05-12 09:00
Smūgis: tradiciškai konservatorius palaikantis laikraštis "The Daily Telegraph" šį kartą partijai nepalankius faktus paviešino prieš pat rinkimus. Partijos vadovas D.Cameronas buvo...
Smūgis: tradiciškai konservatorius palaikantis laikraštis "The Daily Telegraph" šį kartą partijai nepalankius faktus paviešino prieš pat rinkimus. Partijos vadovas D.Cameronas buvo... / "Reuters" nuotr.

Didžiojoje Britanijoje vėl kilo didžiulis skandalas. Šalies žiniasklaida paviešino naujas detales apie parlamentinės veiklos išlaidas – deputatai prašė padengti net išlaidas už šunų maistą ir elektros lemputes.

Šventųjų nėra

Naujasis skandalas palankus britų premjerui Gordonui Brownui. Jo pavardė šmėžavo laikraščių antraštėse ne itin gerame kontekste. Premjeras kritikuotas už tai, kad jo vadovaujamos Leiboristų partijos nariai prašė grąžinti tūkstančius svarų sterlingų, kuriuos išleido namų remontui, valymo paslaugoms apmokėti ir t. t. Tačiau vakar paaiškėjo, kad ir opozicijoje esantys konservatoriai ne ką geresni.

Laikraštis "The Daily Telegraph" pranešė gėdingus faktus. Pasirodo, konservatorių atstovė Velsui Cheryl Gillan buvo pateikusi prašymą grąžinti 4,47 svaro sterlingų (apie 17,34 lito), kuriuos ji išleido šuns ėdalui. 115 svarų sterlingų (446,2 lito) su pridėtinės vertės mokesčiu paprašė grąžinti šešėlinio kabineto aukštojo mokslo ir profesinio ugdymo sekretorius Davidas Willettsas. Tokią sumą jis sumokėjo darbininkams, kad šie pakeistų 25 elektros lemputes jo antruose namuose Londone. Pasak "The Daily Telegraph", D.Willettsas taip pat paprašė grąžinti dar 80 svarų sterlingų (310,4 lito), kurie toje pačioje sąskaitoje buvo nurodyti kaip mokestis "už vonios kambario apšvietimo pakeitimą".

Paragino pripažinti klaidas

Padėtį suskubo taisyti konservatorių lyderis Davidas Cameronas. Jis pareiškė, kad atėjo laikas visiems politikams pakelti rankas ir pripažinti, kad išlaidų kompensavimo sistemą būtina keisti.

"Tai buvo dar viena bloga diena parlamentui ir, atvirai, dar viena bloga diena Konservatorių partijai, – sakė D.Cameronas, kurio komentarus transliavo televizija ir radijas. – Mes atsiprašome, kad tai įvyko, ir tai būtina keisti. Turime pripažinti, kokia bloga ši padėtis ir kokia įpykusi visuomenė."

Grasino teismais

Skandalas dėl išlaidų Didžiąją Britaniją purto nuo penktadienio. Tada tradiciškai konservatorius remiantis "The Daily Telegraph" pradėjo publikuoti slaptą medžiagą apie leiboristų parlamentarų prašymus padengti jų išlaidas.

Laikraštis sudavė skaudų smūgį kabineto ir jaunesniųjų ministrų reputacijai, paviešindamas faktus apie prašymus grąžinti tūkstančius svarų sterlingų, kurie buvo išleisti antriesiems namams išlaikyti, asmeniniam saugumui, vystyklams ir komiksams. Kiti ministrai prašė grąžinti pinigus už namų remontą, įsigytus baldus ir jų sodų priežiūrą.

Leiboristų parlamentarai grasino imtis teisinių priemonių dėl išlaidų paviešinimo žiniasklaidoje ir teigė, kad paskelbta informacija yra netiksli. Tačiau "The Daily Telegraph" neišsigando ir neapsiribojo vien leiboristų puolimu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų