Pereiti į pagrindinį turinį

Pekinas perspėjo Vašingtoną nesikišti į Kinijos ir Filipinų nesutarimus

2024-08-28 14:46 diena.lt inf.

Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi trečiadienį įspėjo Pekine besilankantį Baltųjų rūmų patarėją nacionalinio saugumo klausimais Jake'ą Sullivaną dėl paramos Filipinams ginčijamoje Pietų Kinijos jūroje, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Scanpix nuotr.

„Jungtinės Valstijos neturi naudotis dvišalėmis sutartimis kaip pretekstu pakenkti Kinijos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui, jos taip pat neturėtų remti ar pritarti Filipinų vykdomiems pažeidimams“, – pasak valstybinio transliuotojo CCTV, Wang Yi pareiškė J. Sullivanui.

J. Sullivanas antradienį atvykęs trijų dienų vizito į Kiniją teigė, kad tikisi labai produktyvių pokalbių su kinų užsienio reikalų ministru.

Vašingtono sąjungininkės Japonija ir Filipinai praėjusią savaitę kaltino Kiniją didinant įtampą regione – Tokijas kaltino Pekiną pažeidus jo oro erdvę, o Manila pareiškė, kad Kinija yra „didžiausia taikos ardytoja“ Pietryčių Azijoje.

Pasak CCTV, Wang Yi J. Sullivanui pabrėžė, kad „Kinija yra tvirtai pasiryžusi saugoti savo teritorinį suverenitetą ir jūrines teises į Pietų Kinijos jūros salas“.

J. Sullivanas ir Wang YI per pastaruosius pusantrų metų susitiko penkis kartus – Vašingtone, Vienoje, Maltoje ir Bankoke.

2023 metų lapkritį jie dar kartą susitiko per JAV prezidento Joe Bideno ir Kinijos vadovo Xi Jinpingu (Si Dzinpingo) aukščiausiojo lygio susitikimą Kalifornijoje.

Pekinas pretenduoja beveik į visą Pietų Kinijos jūrą, nepaisant tarptautinio teismo sprendimo, kad jo pretenzijos neturi teisinio pagrindo.

Pastaraisiais mėnesiais įvyko nemažai filipiniečių ir kinų laivų susidūrimų.

Pekinas dėl eskalacijos kaltina Manilą ir tvirtina, kad jo veiksmai siekiant apsaugoti savo suverenitetą Pietų Kinijos jūroje yra teisėti ir proporcingi.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų