Pereiti į pagrindinį turinį

Permainos prasideda

2008-11-11 09:00

Išrinktasis prezidentas Barackas Obama ima jautį už ragų. Dar nespėjęs perimti valdžios vairo jis jau kalba, kad atsisakys kai kurių George'o W.Busho administracijos vykdomų ir dar planuojamų projektų.

Vakar B.Obama atvyko į Baltuosiuos rūmus. Susitikę prezidentai aptarė valdžios perėmimo klausimą. Tikimasi, kad viskas vyks sklandžiai, nors B.Obama užsimojo pakeisti dabar galiojančius G.W.Busho administracijos sprendimus dėl naftos gavybos ir kamieninių ląstelių tyrimų. Be to, naujasis JAV vadovas gali atsisakyti planų dislokuoti priešraketinės gynybos (PRG) sistemos elementus Lenkijoje ir Čekijoje.

Šį savaitgalį Lenkija pranešė, jog B.Obama pažadėjo tęsti pirmtako projektą, bet ką tik išrinkto JAV prezidento patarėjas patikslino, kad išrinktasis prezidentas neįsipareigojo to padaryti. "Jo pozicija liko tokia pat, kaip ir per rinkimų kampaniją: jis palaikys PRG sistemos dislokavimą, kai bus įrodyta, jog šios technologijos veiksmingos", – sakė išrinktojo prezidento patarėjas užsienio politikos klausimais Dennisas McDonough'as.

Tikėtina, kad klausimus dėl PRG sistemų dislokavimo Lenkijoje ir Čekijoje B.Obama greitai aptars su Rusijos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu. Šalių lyderiai susitarė atskirai pasikalbėti per 20 išsivysčiusių ir besivystančių šalių vadovų susitikimą, kuris šį savaitgalį vyks Vašingtone.

Praėjus vos dienai po B.Obamos pergalės JAV prezidento rinkimuose, D.Medvedevas pareiškė, kad Rusija dislokuos Kaliningrade trumpojo nuotolio raketas "Iskander". Taip jis nusprendė reaguodamas į JAV planus dėl PRG sistemos dalių dislokavimo Rytų Europoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų