Pereiti į pagrindinį turinį

Pietų Korėjos prezidentės apkalta prasidės kitą savaitę

2016-11-24 10:20 diena.lt inf.

Pietų Korėjos parlamento balsavimas pradėti į didžiulį skandalą įtrauktos prezidentės Park Geun-hye (Pak Gjunhė) apkaltą galėtų įvykti jau kitą savaitę, ketvirtadienį sakė deputatai.

Park Geun-hye
Park Geun-hye / Scanpix nuotr.

Vis daugiau valdančiosios partijos politikų pritaria opozicijos vadovaujamai kampanijai už Park Geun-Hye nušalinimą dėl skandalo, susijusio su jos drauge ir patikėtine Choi Soon-Sil (Čoi Sunsil), kuri naudodamasi paslaptingais jų ryšiais savinosi iš firmų pinigus ir piktnaudžiavo savo įtaka.

„Mes sieksime dėl apkaltos pasiūlymo balsuoti jau gruodžio 2 ir ne vėliau kaip gruodžio 9 dieną“, – naujienų agentūrai „Yonhap“ sakė pagrindinės opozicinės Demokratų partijos frakcijos lyderis Woo Sang-Ho (Vu Sanhas).

Vienas įtakingas valdančiosios partijos „Saenuri“ parlamentaras taip pat sakė, kad apkaltos pasiūlymas parlamento balsavimui bus pateiktas iki gruodžio 9-osios.

Opozicinės partijos dvejojo, ar stumti apkaltos pasiūlymą, kuriam reikia dviejų trečdalių deputatų paramos, nors bendrai 300 vietų parlamente turi darbo daugumą.

Tačiau procesas įsibėgėjo trečiadienį prisidėjus buvusiam valdančiosios partijos lyderiui Kim Moo-Sungui (Kim Musungui), kuris pareiškė, kad Park Geun-Hye turi būti apkaltinta už konstitucijos pažeidimą.

Daugiau kaip 30 „Saenuri“ deputatų pritaria Park Geun-Hye apkaltai. Kad jai būtų pritarta, ne pagal partijos liniją turėtų balsuoti 29 deputatai.

Jei balsavimas pavyks, šalies parlamentas prezidento apkaltą bus pradėjęs pirmą kartą per 12 metų.

Park Geun-Hye skelbė viešus atsiprašymus ir žadėjo bendradarbiauti su prokurorų plečiamu tyrimu, taip pat – su atskiru nepriklausomo prokuroro, kurį specialiai turi paskirti parlamentas, tyrimu.

„Bendrininkė“

Prokurorai sekmadienį sakė, kad Park Geun-Hye slapta bendrininkavo su Choi Soon-Sil, kad prezidentė tyrimo metu bus laikoma įtariamąja ir kad bus siekiama ją tiesiogiai apklausti. Tai būtų pirmas kartas, kai prokurorai apklausa savo pareigas einantį Pietų Korėjos prezidentą.

Park Geun-Hye advokatas šias tyrimo išvadas atmetė kaip „kortų namelį“, paremtą „vaizduote ir spėlionėmis“, ir pareiškė, kad ji nesutiks su „politiškai šališka“ prokurorų apkalta.

Net jeigu už pasiūlymą dėl apkaltos parlamente balsuos du trečdaliai deputatų, dar nebus garantijos, kad jai pritars konservatyvus Konstitucinis Teismas, nors augantis skandalas ir toliau įtraukia garsius šalies žmones.

Ketvirtadienį prokurorai atliko kratas Finansų ministerijoje ir dviejų įtakingų šalies kompanijų būstinėse.

„SK“ ir „Lotte“ buvo apkaltintos didžiulių aukų skyrimu su Choi Soon-Sil susijusiems fondams mainais į pelningas valstybines licencijas neapmokestinamam verslui.

Dieną prieš tai prokurorai atliko kratas „Samsung Group“ būstinėse, dėl įtarimų, kad ši kompanija pernai davė kyšį Choi Soon-Sil siekdama valstybės pritarimo prieštaringai vertinamam įmonių susijungimui.

Choi Soon-sil yra kaltinama tuo, kad pasinaudojusi savo draugyste su prezidente spaudė bendroves aukoti dideles sumas pinigų ne pelno fondams, o šias lėšas naudodavo asmeniniams tikslams.

Prezidentė, manoma, padėjo Choi Soon-sil iš įmonių prievartauti pinigus bei nurodė savo patarėjams nutekinti valstybinių dokumentų Choi Soon-sil, kuri neturi jokių oficialių pareigų ir negali dirbti su slapta informacija. Be to, įtariama, kad prezidentės vyriausybė priimdavo firmoms, kurios aukojo Choi Soon-Sil fondams, palankius sprendimus.

Prokurorai apklausė kelių didžiausių šalies kompanijų, tarp jų – „Samsung“ ir „Hyundai“, vadovus. Šios apklausos atskleidė nesveikus, dešimtmečius egzistavusius ryšius tarp vyriausybės ir konglomeratų.

Visuomenės pasipiktinimas prezidente anksčiau šį mėnesį prasiveržė per vieną didžiausių antivyriausybinių protestų, kokius tik yra mačiusi ši šalis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų