Pereiti į pagrindinį turinį

Pirmalaikiai rinkimai – vienintelė išeitis?

2009-02-25 09:00
Pirmalaikiai rinkimai – vienintelė išeitis?
Pirmalaikiai rinkimai – vienintelė išeitis? / AFP nuotr. Rizika: Latvijos prezidentas V.Zatleras gali sušaukti referendumą, kad būtų paleistas parlamentas, tačiau jei toks referendumas žlugtų, jis turėtų atsistatydinti.

Į ekonominę ir politinę krizę įklimpusioje Latvijoje vis garsiau aidi kalbos apie pirmalaikius rinkimus. Šalies prezidentas pareiškė, kad vyriausybė tapo jau antra pasaulinės krizės auka Europoje ir siekiant atkurti politinę tvarką gali prireikti pirmalaikių rinkimų.

Galimybė atkurti pasitikėjimą

Partijų lyderiai bando suburti pamainą centro dešiniųjų vyriausybei, kuri atsistatydino penktadienį, tačiau prezidentas Valdis Zatleras sakė, kad žmonių pasitikėjimui atkurti to gali nepakakti.

"Niekas nežino, ar šiai naujajai vyriausybei ateinantį mėnesį gerai klosis, ir jei ne, tada <...> mums reikės naujų rinkimų – tiesiog, kad pertvarkytume ir perkurtume parlamentą", – pirmadienį pareiškė V.Zatleras.

Prezidentas užsiminė, kad galimybė išrinkti naujus lyderius būtų galimybė "visuomenei nurimti, išreikšti savo priesaką, pasakyti, kad jie pasitikėti šiais žmonėmis".

Grėsmė pačiam prezidentui

Pasitikėjimas politiniais lyderiais Latvijoje, kurioje gyvena 2,3 mln. žmonių, smarkiai smuko, nes jiems nepavyko užkirsti kelio staigiam Latvijos ekonomikos kritimui.

Latvijos ekonomika kadaise buvo greičiausiai auganti ES, bet dabar jos būklė blogiausia visame bloke. Ketvirtą praėjusių metų ketvirtį ekonomika smuko 10,5 proc., palyginti su tuo pačiu 2007 m. periodu, ir atitiko depresijos kriterijus.

53 metų V.Zatleras, kuris prezidentu tapo 2007 m., gali sušaukti referendumą, kad būtų paleistas parlamentas, tačiau tai būtų rizikingas žingsnis. Jei latviai balsuotų už parlamento paleidimą, per du mėnesius būtų surengti nauji rinkimai, bet jei toks referendumas žlugtų, V.Zatleras turėtų atsistatydinti.

Paklaustas, ar rūpinasi dėl tokios galimybės, V.Zatleras sakė, kad kalbama ne apie jį. "Aš nelaimėsiu – laimės rinkėjai", – sakė jis.

Bergždžios premjero paieškos

Latvijos partijos vis nesutaria, kas turėtų pakeisti penktadienį pasitraukusį premjerą Ivarą Guodmanį. Liaudies partija rėmė regionų reikalų ministro Edgaro Zalano kandidatūrą į vyriausybės vadovus, bet sakė, kad yra pasirengusi svarstyti ir kitas kandidatūras.

"Naujasis laikas" oficialiai į Latvijos premjero postą iškėlė Europos Parlamento deputato Valdžio Dombrovskio kandidatūrą.

O Rusijos oligarchas "Alfa bank" prezidentas Piotras Avenas paneigė kalbas, kad ketina pretenduoti į Latvijos ministro pirmininko postą.

"Ar jūs išprotėjote, tai visiška nesąmonė. Laikraščių antis. Niekada neįpareigojau Gafino daryti pareiškimus mano vardu", – sakė P.Avenas ir atleido šiuos gandus paskleidusį savo patarėją Aleksandrą Gafiną.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų