Pereiti į pagrindinį turinį

Po išpuolių Mumbajuje pakvipo karu

Po išpuolių Mumbajuje pakvipo karu
Po išpuolių Mumbajuje pakvipo karu / AFP, "Reuters"

Teroristų išpuoliai, Mumbajuje nusinešę kelių šimtų žmonių gyvybes, smarkiai supriešino dvi branduolines valstybes. Indija ir Pakistanas pradėjo telkti kariuomenes prie valstybių sienos.

Paskelbta karinė parengtis

Pakistano sausumos ir oro pajėgoms paskelbta karinė parengtis. Islamabadas tikina, kad tai – atsakas į Indijos kariuomenės telkimąsi prie valstybių sienos.

"Esant būtinybei, armijos vadovybė įsakys prie sienos papildomai permesti pajėgų iš kitų šalies rajonų", – žiniasklaidai vakar sakė Pakistano armijos vadovybėje šaltinis, pageidavęs likti nežinomas. Pasak karininko, armija pasirengusi bet kokiai agresijai iš išorės. Jis pridūrė, kad artimiausios 24 valandos bus lemiamos.

Indijos ministras pirmininkas Manmohanas Singhas anksčiau teigė, kad jo šalis nesitaikstys su kaimynais, kurie suteikia prieglobstį teroristams.

Pėdsakai veda į Pakistaną

Vienintelis užpuolikas, kuris buvo areštuotas po islamistų atakų Mumbajuje, paliudijo, kad su išpuoliais susijusi Pakistano kovotojų grupuotė.

Ajmalas Amiras Kamalas, kurį, dėvintį "Versace" marškinėlius, nufilmavo apsaugos kamera ir kurio jaunas bebarzdis veidas visam laikui tapo tų atakų simboliu, šiuo metu yra tardomas Mumbajuje.

Pasak šaltinių, kuriuos cituoja keli Indijos laikraščiai, 21 metų A.A.Kamalas sakė, kad visi užpuolikai buvo Pakistano piliečiai, ir pripažino, kad juos parengė "Lashkar-e-Taiba" grupuotė, kovojanti prieš Indijos valdžią Kašmyre.

Jis patvirtino, kad kovotojai į Mumbajų atplaukė valtimis, nuleistomis iš užgrobto laivo, kurio įgula buvo nužudyta.

Tiesa, anksčiau atsakomybę už išpuolius prisiėmė iki šiol negirdėta islamistų grupuotė "Dekano mudžahidai". Jau pavadinimas rodo, kad ji kilusi iš Pietų Indijos, vadinamos Dekanu.

Ministras nusprendė pasitraukti

Mumbajaus gatvėse gyventojai šeštadienio vakare uždegė šimtus žvakių, pagerbdami žuvusiųjų, per teroristų ataką, atminimą. Aukų skaičius išaugo iki 195. Tarp jų yra 26 užsieniečiai – JAV, Prancūzijos, Australijos, Izraelio, Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Tailando ir Japonijos piliečiai.

Indijos vidaus reikalų ministras Shivrajas Patilis vakar prisiėmė moralinę atsakomybę už žiaurias islamistų atakas Mumbajuje ir atsistatydino. Ministras buvo griežtai kritikuojamas dėl to, kad nesugebėjo užtikrinti saugumo Indijoje.

Vos dešimties jaunų, automatais ir granatomis ginkluotų vyrų pakako terorizuoti didmiestį, kuriame gyvena 18 mln. žmonių, ir atvirukuose vaizduojamus miesto simbolius paversti mūšio lauku. Tik po kelių dienų saugumo pajėgos nutraukė atakas, kurių aukų skaičius yra tarp didžiausių per visą Indijos istoriją.


Išpuolių kronika

Vėlai trečiadienį Mumbajuje maždaug dešimt objektų atakavo tuzinas užpuolikų, vėliau didžiausi mūšiai virė dviejuose viešbučiuose, kur užpuolikai medžiojo JAV ir Didžiosios Britanijos piliečius. Tik po 60 valandų, šeštadienį, komandosų būriai "Taj Mahal" viešbutyje įveikė paskutinius kovotojus.

Pasak pareigūnų, kovotojai gerai žinojo pastatų planą, nes neapsirikdami judėjo iš vienos vietos į kitą.

Specialiosioms pajėgoms ėmus šturmuoti pastatą, užpuolikai padegdavo kurio nors viešbučio kambario užuolaidas, kad atitrauktų dėmesį, vėliau pasislėpdavo kitoje vietoje.

Gaisrų taktika kovotojams galiausiai jiems kainavo gyvybes. Išsiaiškinus, kaip teroristai veikia, prie pastato buvusiems komandosams buvo įsakyta stebėti, kur padegamos užuolaidos. Kai kitą kartą jos buvo padegtos, į tą kambarį nedelsiant buvo įmesta granatų, pradėta intensyviai šaudyti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų