Pereiti į pagrindinį turinį

Po rinkimų – maištas

Po rinkimų – maištas
Po rinkimų – maištas / "Reuters" nuotr. Dalyviai: aktyviausiai proteste prieš esą suklastotus rinkimų rezultatus dalyvavo studentai.

Nors rinkimai Moldovoje praėjo be incidentų, bet paskelbus rezultatus opozicijos nepasitenkinimas peraugo į kruvinus susirėmimus. Prieš Komunistų partijos pergalę rinkimuose protestuojantys Moldovos studentai vakar šturmavo valdžios įstaigas.

Apie 10 tūkst. žmonių, kurių daugumą sudarė studentai, vakar vidurdienį susirinko į opozicijos organizuotą protesto akciją Kišiniovo centre. Moldovos ir ES vėliavomis mojuojantys protestuotojai iš pradžių būriavosi prie vyriausybės pastato, o vėliau pagrindiniu Kišiniovo prospektu patraukė prie prezidentūros.

Netrukus prasidėjo susirėmimai su policija. Demonstrantai įsiveržė į parlamento pastatą pro išdaužytus langus ir viską, kas pasitaikė po ranka, vertė į lauke liepsnojančius laužus. Nedidelė grupė protestuotojų taip pat sugebėjo įeiti į prezidentūrą, o tūkstančiai likusių pastato lauke daužė langus ir svaidė akmenis į policiją.

Saugumo pajėgos panaudojo ašarines dujas ir vandens patranką, kad išvaikytų įsisiautėjusią minią. Keletas policininkų ir protestuotojų buvo sužeisti, o vienas demonstrantas žuvo.

Didžiuliai gatvės protestai prasidėjo praėjus dviem dienoms po Moldovos parlamento rinkimų, kuriuos absoliučia dauguma laimėjo valdančioji Komunistų partija, vadovaujama šalies prezidento Vladimiro Voronino.

"Šiuos rinkimus kontroliavo komunistai – jie visus papirko, – sakė Aleksejumi prisistatęs studentas. – Valdant komunistams neturėsime ateities, nes jie galvoja tik apie save."

Moldovos opozicija užginčijo sekmadienį įvykusių parlamento rinkimų rezultatus ir reikalauja perskaičiuoti visus balsus.

"Mes turime duomenų, kad buvo piktnaudžiaujama ir klastojama. Daugeliu atvejų rinkimuose "dalyvavo" mirę žmonės, Moldovos piliečiai, kurie yra užsienyje ir t. t.", – tvirtino Moldovos liberalų demokratų partijos pirmininkas Vladimiras Filatas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų