Pereiti į pagrindinį turinį

Po trumpo atokvėpio – vėl karo pragaras

2009-01-09 09:00
Po trumpo atokvėpio – vėl karo pragaras
Po trumpo atokvėpio – vėl karo pragaras / "Reuters" nuotr. Reakcija: vykstant mūšiams Gazos ruože, tęsiasi ir Izraelį smerkiančios protesto akcijos visame pasaulyje.

Paliaubų Artimuosiuose Rytuose viltys subliuško. Izraelis, kurio karinė operacija Gazos ruože nusineša vis daugiau civilių aukų, buvo apšaudytas iš Libano.

Smūgis į nugarą

Vakar rytą iš vietovės, esančios į šiaurę nuo Libano pakrantės kaimo Nakuros, į Izraelį buvo paleistos bent trys raketos "Katiuša". Per išpuolį sužeistas mažiausiai vienas žmogus.

Izraelis netrukus į raketų ataką atsakė artilerijos ugnimi. Šis trumpas susišaudymas Libano pasienyje buvo pirmasis per Izraelio gruodžio 27 d. pradėtą karinę operaciją prieš Gazos ruožą kontroliuojantį palestiniečių judėjimą "Hamas".

Kol kas neaišku, kas paleido raketas iš Libano – šios šalies vyriausybė išpuolį pasmerkė, o palestiniečių sąjungininkė grupuotė "Hezbollah" atsakomybės neprisiėmė. Tačiau ši ataka, be abejo, padidino įtampą tarp Libano pietuose veikiančios kovotojų grupuotės "Hezbollah", kuri yra "Hamas" sąjungininkė, ir Izraelio. 2006-ųjų vasarą "Hezbollah" ir Izraelis kovėsi įnirtingame 34 dienas trukusiame kare.

Vaikai prie žuvusių motinų

Dar prieš ataką iš Libano Izraelio kariuomenė Gazos ruože atnaujino kovos veiksmus, kurie trečiadienį buvo sustabdyti trims valandoms. Karo lėktuvai naktį į ketvirtadienį atakavo mažiausiai 40 taikinių. Nors Izraelis tikina, kad taikėsi į požeminius tunelius, kuriais "Hamas" iš Egipto atsigabena ginklų, per atakas buvo sunaikinta viena mečetė.

Žuvusių palestiniečių skaičius irgi išaugo. Medikai pranešė, kad per 13 dienų nuo operacijos "Išlydytas švinas" pradžios žuvo daugiau nei 700 žmonių, tarp jų – per 200 vaikų. Buvo sužeista 3 tūkst. civilių.

Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus komitetas apkaltino Izraelio pajėgas tuo, kad jos nepadėjo sužeistiems žmonėms viename Gazos miesto rajone. Ten organizacijos pareigūnai ir kolegos iš Raudonojo pusmėnulio draugijos rado keturis nusilpusius mažus vaikus, kurie gulėjo šalia žuvusių savo motinų.

Izraelyje – skilimas

Vis dėlto Izraelis nėra jau toks ryžtingas tęsti operaciją iki galo. Nuomonių skirtumai išaiškėjo trečiadienį vykusiame Izraelio saugumo kabineto susitikime, per kurį ministrai susitarė tęsti plataus masto karinę operaciją, bet taip pat pasiųsti aukštą pasiuntinį į Kairą aptarti Egipto siūlomo plano, kaip nutraukti ugnį.

Per šį susitikimą premjeras Ehudas Olmertas ir gynybos ministras Ehudas Barakas pasisakė už diplomatinio proceso galimybę, o užsienio reikalų ministrė Tzipi Livni ir kiti ministrai palaikė griežtąją liniją.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų