Pereiti į pagrindinį turinį

Popscenos karaliui sustojo širdis

2009-06-27 23:59
Nesėkmė: M.Jacksonas kitą mėnesį turėjo surengti sugrįžimo koncertus.
Nesėkmė: M.Jacksonas kitą mėnesį turėjo surengti sugrįžimo koncertus. / "Reuters" nuotr.

Kraupi žinia vakar sudrebino muzikos pasaulį. 50-metis popmuzikos karalius Michaelas Jacksonas, kurį tūkstančiai gerbėjų visame pasaulyje dievino, mirė patyręs širdies smūgį.

Medikai buvo bejėgiai

M.Jacksonas susmuko savo nuomotuose namuose prestižiniame Los Andželo rajone Holmbi Hilse ir buvo skubiai išvežtas į ligoninę.

Gydytojai daugiau nei valandą kovojo už jo gyvybę, tačiau šios pastangos buvo bevaisės ir teko konstatuoti mirtį.

Giliai įkvėpęs, M.Jacksono brolis Jermaine'as, kuris yra Jacksonų šeimos oficialus atstovas spaudai, Kalifornijos universiteto Medicinos centre pasakė: "Mano brolis, legendinis popkaralius, mirė ketvirtadienį, 2009 m. birželio 25 d. 14.26 val. (Lietuvos laiku 00.26 val. – red. past.). Manoma, kad jis mirė sustojus širdžiai."

Spaudos konferenciją Jermaine'as baigė žodžiais: "Telydi Tave amžinai Alachas, Michaelai."

Perdozavo vaistų?

M.Jacksono kūnas iš ligoninės sraigtasparniu buvo nuskraidintas į Los Andželo centrinėje dalyje esančią koronerio įstaigą.

Bulvarinis britų dienraštis "The Sun" pranešė, kad dainininkui širdis sustojo, nes jis perdozavo skausmo malšinamųjų vaistų. Tai esą dienraščiui patvirtino greitosios pagalbos darbuotojai, kuriems atvykus M.Jacksonas jau nebekvėpavo.

Dainininko palaikų skrodimas turėjo būti atliktas vakar ir tuomet pranešta tiksli jo mirties priežastis.

Grįžti nepavyko

M.Jacksono, kuris buvo viena įtakingiausių figūrų popmuzikos istorijoje, karjera truko keturis dešimtmečius, o tarp daugybės jo laimėjimų yra ir geriausiai parduodamas visų laikų albumas pasaulyje – "Thriller". Jis rengėsi kitą mėnesį Londone numatytiems sugrįžimo koncertams, kuriuos vadino paskutine uždanga.

Londone M.Jacksonas rengėsi surengti virtinę visuomenės nekantriai lauktų pasirodymų po daugiau nei dešimtmetį trukusios pertraukos ir pirmą koncertą nuo 2005 m. vykusio jo teismo proceso dėl vaikų tvirkinimo.

Tačiau praėjusį mėnesį imta abejoti, ar šie koncertai įvyks, kai M.Jacksonas nukėlė pirmųjų pasirodymų datą, nors organizatoriai tikino, kad tai nesusiję su dainininko sveikata. Rėmėjų "AEG Live" atstovas Randy Phillipsas tuomet sakė: "Galvą guldau, jis yra fantastiškos formos."

Tačiau Jacksonų šeimos advokatas Brianas Oxmanas sakė, jog būgštavo dėl dainininko būklės, ir atskleidė, kad rengdamasis atnaujinti muzikinę veiklą M.Jacksonas vartojo receptinius vaistus.

Pasaulis sukrėstas

Žinia apie M.Jacksono mirtį sukrėtė pasaulį. Popmuzikos superžvaigždės, užsienio šalių vyriausybės ir ištikimi gerbėjai atidavė pagarbą šiai prieštaringai vertinamai, bet neabejotinai vienai ryškiausių pramogų pasaulio asmenybių.

Popkaraliene tituluojama Madonna buvo viena iš daugybės ryškių pramogų pasaulio žvaigždžių, kurią smarkiai sukrėtė dainininko mirtis, ir jai sunkiai sekėsi tramdyti sielvartą.

"Negaliu liautis verkusi dėl šių liūdnų žinių, – rašė dainininkė savo pareiškime. – Pasaulis neteko didžios asmenybės, tačiau jo muzika gyvuos per amžius!"

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Davidas Milibandas interneto socialiniame tinkle "Twitter" rašė: "Niekas nėra taip aukštai pakilęs ir taip žemai kritęs. Ilsėkis ramybėje, Michaelai."

Lana Brown, 49 metų turistė iš Dalaso, pravirko, išgirdusi žinią apie dainininko mirtį: "Šiandien dar negaliu patikėti, kad mes galėjome netekti geriausio pasaulyje pramogų pasaulio atstovo."


Amžinai vienišas

Nors anksti aplankė sėkmė, M.Jacksonas vaikystę atsiminė kaip vienus nelaimingiausių metų. Smurtauti linkusio tėvo engtas berniukas vėliau prisipažino jautęsis atstumtas ir vienišas.

Pastarieji metai M.Jacksonui taip pat nebuvo itin malonūs. Tai didele dalimi lėmė neįprastas dainininko elgesys – pradedant nesuskaičiuojamomis plastinės chirurgijos operacijomis, nors jis neigė šiuos akivaizdžius faktus, ir baigiant netylančiais kaltinimais dėl seksualinio priekabiavimo prie vaikų.

Nuo 2005 m., kai buvo teismo išteisintas dėl jam pateiktų kaltinimų, įskaitant seksualinį priekabiavimą prie vaiko ir sąmokslą pagrobti tuo jį kaltinusį paauglį, M.Jacksonas iš esmės gyveno kaip atsiskyrėlis.

Nors buvo išteisintas, po šio teismo dainininkui, kuris savo rančą Kalifornijoje pavadino "Neverland" pagal Piterio Peno – berniuko, kuris nenorėjo užaugti – Niekados šalį ir jos teritorijoje įrengė tikrą pramogų parką, sunkiai sekėsi atsigauti.


Popmuzikos karalius, sudrebinęs pasaulį

1958 m. rugpjūčio 29 d. Michaelas Josephas Jacksonas gimė Indianoje (JAV). Jis buvo vienas iš devynių vaikų. Jo broliai: Sigmundas Jackie, Toriano Tito, Jermaine'as,  Marionas ir Stevenas Randy; seserys: Rebbie, Janet ir La-Toya.

1962 m. M.Jacksonas prisijungia prie šeimos grupės "The Jackson 5", kurioje taip pat grojo ir dainavo Jackie, Tito, Marlonas ir Jermaine'as.

1968 m. būdamas 10 metų M.Jacksonas su broliais pasirašo kontraktą su "Moteown" įrašų bendrove.

1969 m. singlas "I Want You Back" patenką į aukščiausias sąrašų vietas.

1970 m. "The Jackson 5" tampa pirma grupe istorijoje, kurios keturi pirmieji singlai patenka į JAV gromiausių viršūnes.

1972 m. M.Jacksono solinė daina "Ben" tampa viena populiariausių.

1976 m. trumpam pradeda vėl muzikuoti su broliais.

1977 m. M.Jacksonas suvaidina nevykusiame miuzikle, bet sutinka genialų prodiuserį Quincy Jonesą.

1978 m. M.Jacksonas su Q.Jonesu išleidžia pirmą solinį albumą "Off The Wall", kurio parduota per 7 mln. kopijų.

1982 m. su Q.Jonesu išleistas albumas "Thriller" tampa perkamiausiu istorijoje – parduota 40 mln. jo kopijų.

1983 m. M.Jacksonas pirmą kartą atlieka savo garsųjį šokį – "Mėnulio eiseną".

1984 m. M.Jacksonas sudaro didžiausią istorijoje rėmimo kontraktą su "Pepsi Cola", kurio vertė 5 mln. dolerių. Filmuodamasis vienoje reklamoje susižeidžia – jam užsidega plaukai. Tais pačiais metais prisijungia prie "The Jackson" koncertiniam turui "Victory", kurio surinkti 5 mln. doleriai buvo paaukoti labdarai. Žiniasklaidoje pasirodo pirmieji skandalai apie M.Jacksono asmeninį gyvenimą.

1987 m. M.Jacksonas išleidžia trečią savo albumą "Bad" ir nusiperka legendinę vilą "Neverland".

1988 m. M.Jacksonas išleidžia autobiografinę knygą.

1991 m. M.Jacksonas pasirašo 65 mln. dolerių sutartį su bendrove "Sony" ir išleidžia ketvirtą albumą "Dangerous", bet nutraukia bendradarbiavimą su Q.Jonesu.

1994 m. M.Jacksonas veda Lisą Marie Presley.

1995 m. išleidžia albumą "HIStory: Past, Present and Future, Book 1".

1996 m. L.M.Presley paduoda skyrybų prašymą. M.Jacksonas veda slaugę Debbie Rowe. M.Jacksonas augino tris vaikus: Prince'ą Michaelą I (g. 1997 m.); Paris Michael (g. 1998 m.) ir Prince'ą Michaelą II (g. 2002 m.).

2001 m. išleistas albumas "Invincible" nesulaukia didelės sėkmės.

2005 m. po keturių mėnesių M.Jacksonas išteisinamas dėl kaltinimų pedofilija.

2008 m. M.Jacksonas praneša grįžtantis į sceną.

2009 m. birželio 25 d. M.Jacksonui sustoja širdis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų