Pereiti į pagrindinį turinį

Prancūzija ragina savo piliečius kuo greičiau palikti Libaną

2024-08-04 12:51 diena.lt inf.

Prancūzija sekmadienį paragino savo piliečius kuo greičiau palikti Libaną, baiminantis, kad gali kilti Izraelio ir „Hezbollah“ karas ir platesnio masto regioninis konfliktas.

„Esant itin nestabilioms saugumo aplinkybėms, dar kartą atkreipiame Prancūzijos piliečių, ypač vykstančių per šalį, dėmesį į tai, kad tiesioginiai komerciniai skrydžiai ir skrydžiai su persėdimu į Prancūziją vis dar galimi, ir raginame juos daryti viską, kad galėtų kuo greičiau palikti Libaną“, – teigiama Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Panašų raginimą išsiuntė ir Vašingtonas su Londonu. Jungtinės Valstijos ir Jungtinė Karalystė nuo šeštadienio rekomenduoja savo piliečiams išvykti iš Libano.

Prancūzijos skaičiavimais, Libane gyvena apie 23 tūkst. jos piliečių, o praėjusį mėnesį į šalį atvyko apie 10 tūkst. Prancūzijos piliečių.

Švedija taip pat paskelbė uždaranti savo ambasadą Beirute ir paragino savo piliečius išvykti.

Ketvirtadienį Prancūzijos užsienio reikalų ministerija atnaujino informacinį biuletenį, pabrėždama, kad komerciniai skrydžiai į Prancūziją tebevykdomi, bet oficialiai neparagino piliečių išvykti iš Libano.

Sekmadienį ministerija pabrėžė, kad Prancūzijos piliečių prašoma nevykti į Libaną, baiminantis platesnio masto karo po to, kai Iranas ir jo sąjungininkai pagrasino atsakyti į „Hamas“ politinio lyderio nužudymą. Dėl nužudymo kaltinamas Izraelis.

Teheranas kartu su islamistų kovotojų grupuote „Hamas“ ir Irano remiamu Libano judėjimu „Hezbollah“ kaltina Izraelį dėl „Hamas“ politinio vadovo Ismailo Haniyeh (Ismailo Hanijės) nužudymo.

I. Haniyeh buvo nužudytas kitą dieną po to, kai Izraelis surengė smūgį netoli Beiruto, per kurį žuvo „Hezbollah“ vadas Fuadas Shukras (Fuadas Šukras).

Irano remiamas Libano judėjimas „Hezbollah“ paskelbė sekmadienį paleidęs dešimtis raketų „Katiuša“ į Izraeiį, teigdamas, kad tai yra atsakas į žydų valstybės išpuolius Libane.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) pareiškė, kad jo šalis „yra labai aukštu lygiu pasiruošusi bet kokiam scenarijui, tiek gynybiniam, tiek puolimo“

Kilus karui Gazos Ruože tarp Izraelio ir „Hamas“ po spalio 7-osios atakos, „Hezbollah“ solidarizavosi su grupuote ir pastaraisiais mėnesiais beveik kasdien apsikeičia ugnimi su Izraeliu.

Remiantis AFP duomenimis, nuo spalio per smurtą Libano pusėje žuvo mažiausiai 542 žmonės. Dauguma jų yra kovotojai, bet taip pat tarp žuvusiųjų yra 114 civilių.

Remiantis kariuomenės duomenimis, Izraelio pusėje, įskaitant aneksuotas Golano aukštumas, žuvo mažiausiai 22 kariai ir 25 civiliai.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų