Pereiti į pagrindinį turinį

Prastos žinios apelsinų mylėtojams: to nelaukė niekas

2024-09-09 17:06

Prastos žinios apelsinų mėgėjams. Dėl per didelių karščių ir ligų Brazilijos apelsinų derlius šiemet, tikimasi, bus mažesnis kone penktadaliu. Todėl pasaulinėje apelsinų rinkoje gerokai padidės kainos.

Shutterstock nuotr.

Brazilijos apelsinų plantacijų savininkai sunerimę. Tokio prasto derliaus nebuvo jau 36 metus.  

„Anksčiau vidutinis derlius iš hektaro būdavo 800 dėžių apelsinų. Tačiau dabar prirenkame tik 560 dėžių, o tai reiškia 30 proc. nuostolį. Šis sumažėjimas yra didelis, turint omenyje visą ūkininkavimo plotą“, – teigė apelsinų plantacijos savininkas Victor Krauss.

Apelsinmedžius Brazilijoje paveikė citrusinių vaisių žalsvėjimo liga. Šią nepagydomą ligą sukelia sultis siurbiantys vabzdžiai, dėl kurių vaisiai tampa kartūs, o medis nudžiūva.

Dėl sumažėjusio derliaus apelsinų kainos šalyje šoktelėjo: vienos dėžutės apelsinų kaina pakilo nuo maždaug septynių eurų pernai iki trylikos šiemet, tai yra padidėjo net 78 proc. Brazilija - didžiausia pasaulyje apelsinų sulčių eksportuotoja, aprūpina daugiau kaip 70 proc. pasaulinės rinkos. Tačiau dėl prasto derliaus sulčių kainos visame pasaulyje stipriai išaugo.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Sužinojome, kad daugelis bendrovių dėl produktų trūkumo yra priverstos teikti pirmenybę tam tikriems klientams. Kai kur vartotojai negali įsigyti apelsinų sulčių ir turi rinktis kitus gėrimus“, – taikomosios ekonomikos pažangių studijų centro tyrėja Fernando Gomes.

Siekdamos patenkinti tarptautinę paklausą, kai kurios citrusinius vaisius auginančios Brazilijos valstijos pradeda dideliu mastu sodinti apelsinmedžius. Tačiau prireiks mažiausiai trejų metų, kol šie naujai pasodinti medžiai pradės duoti vaisių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų