Pereiti į pagrindinį turinį

Pripažino pralaimėjusi

2008-10-27 09:00

Izraelyje – valdžios krizė. Užsienio reikalų ministrė Tzipi Livni savaitgalį nutraukė pastangas suformuoti naują valdančiąją koaliciją ir rekomendavo surengti pirmalaikius parlamento rinkimus.

"Kai kurios partijos per derybas iškėlė per didelius reikalavimus", – sakė ministrė, kuri premjero poste turėjo pakeisti skandalų persekiojamą Ehudą Olmertą. Ji pareiškė nenorinti pasiduoti politiniam šantažui ir todėl yra pasirengusi rinkimams.

Derybos dėl koalicijos žlugo, kai religinė partija "Shas" penktadienį atmetė Tz.Livni siūlymą. Partijų vadovai nesutarė Jeruzalės kontrolės ir pašalpų nedideles pajamas gaunantiems izraeliečiams klausimu.

Vakar susitikusi su šalies prezidentu Shimonu Peresu politikė rekomendavo pastarajam paskelbti, kad bus surengti pirmalaikiai parlamento rinkimai. "Negalima išmainyti Izraelio ateities į koaliciją", – tokius Tz.Livni žodžius, pasakytus apie "Shas" reikalavimus dėl socialinio aprūpinimo, citavo Armijos radijas.

Rinkimai tikriausiai įvyks sausio pabaigoje ar vasarį. Jeigu E.Olmerto vyriausybė nežlugtų, rinkimai būtų rengiami 2010 m.

Valdžios pokytis gali suduoti stiprų smūgį Vašingtono pastangoms tarpininkauti dėl Izraelio ir palestiniečių taikos susitarimo. Mat apklausos rodo, kad dabar bet kokį balsavimą laimėtų Izraelio dešiniosios pakraipos opozicija, kuri nepritaria E.Olmerto taikos politikai. Opozicijai vadovauja buvęs šalies premjeras Benjaminas Netanyahu.

Politologai tvirtina, kad Tz.Livni, siekianti tapti pirmąja moterimi Izraelio premjero poste po 8-ajame dešimtmetyje valdžiusios Goldos Meir, turi radikaliai keisti E.Olmerto politiką.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų